Izvor:
03.10.2019 u 08:04
0

POVEDITE RAČUNA: Vegeterijanci imaju 20 odsto veći rizik od moždanog udara!

Rezultati najnovije studije pokazali su da vegetarijanska ishrana smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ali povećava rizik od moždanog udara, javlja Bi-Bi-Si.

Istraživanje objavljeno u uglednom časopisu "Britanski medicinski žurnal", rađeno na 48.000 ljudi, obuhvatalo je njihovu ishranu i zdravstveno stanje u periodu od 18 godina.

Vegani i vegetarijanci su u proseku imali 10 slučajeva manje srčanih oboljenja na 1.000 ispitanika u poređenju sa onima koji jedu meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Stručnjaci za ishranu smatraju da je, bez obzira na izbor ishrane, konzumacija širokog spektra hrane najbolja opcija za dobro zdravlje.

Polovina učesnika studije, u periodu između 1993. i 2001, bili su ljudi koji jedu meso. Posmatrano je i nešto više od 16.000 vegetarijanaca ili vegana, ali i 7.500 osoba koje od mesa jedu samo ribu.

Naučnici su ih ispitali o njihovoj ishrani i zdravstvenom stanju kada su se pridružili studiji i ponovo u 2010. godini. Beležili su njihovu medicinsku istoriju, fizičku aktivnost i da li su pušači.

Uočili su da ispitanici koji od mesa jedu samo ribu, imaju 13 odsto manji rizik od srčanih oboljenja u poređenju sa osobama koje jedu meso, dok su vegetarijanci i vegani imali čak 22 odsto manju verovatnoću.

Sa druge strane, oni na biljnoj ishrani imali su 20 odsto veći rizik od moždanog udara. Istraživači smatraju da se to može povezati sa niskim nivoom vitamina B12 u organizmu, ali naglašavaju da su za potvrdu te teze potrebna dalja istraživanja.

Izvor: nadlanu.com
Foto: pexels.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter