Izvor:
08.10.2019 u 19:47
0

JESENJI JELOVNIK: Pun tanjir vitamina i raznoraznih ukusa

Došlo nam je to toliko najavljivano hladnije vreme. Sa hladnijim vremenom ljudi imaju manje energije i volje, a pate i od slabije koncentracije. Na žalost, neki imaju i češće glavobolje i nesanicu.

Baš zato, za sve ove nus pojave rešenje leži upravo u ishrani koja bi trebalo da obiluje sezonskim voćem i povrćem, vitaminima i mineralima. Na primer, kukuruz i kestenje su dobar izvor energije, jabuke i mahunarke pozitivno utiču na ublažavanje stresa, dok grožđe čuva srce.

Ishrana koja prati promene u prirodi

Dobro je poznato da vremenske prilike utiču na organizam. Promene koje se dešavaju baš na prelazu iz jednog godišjeg doba u drugo zahtevaju prilagođavanje. Velike temperaturne razlike predstavljaju šok kako za mlad i zdrav organizam, tako i za starije.

Osim što se dešavaju vremenske promene, jesen donosi i poslovne i porodične obaveze i manje slobodnog vremena. Sve to može dovesti do jesenje melanholije koju možete prepoznati po umoru, glavobolji, nesanici, lošoj koncentraciji, promenjivom raspoloženju i manjku energije.

Ishrana koja prati promene u prirodi treba da bude osnova uspešnog prilagođavanja tela i duha. Jesen je zato doskočila svom mlađem bratu “jesenjem bluzu” i to na najbolji način. Jesen je bogata voćem i povrćem koji daju dovoljno topline i energije za sve izazove koje donosi promena godišnjih doba.

Vitamin C se bori protiv umora

Za prolećni umorste već čuli. E pa, postoji i jesenji umor. Ta dva “brata blizanca” imaju različite uzroke. Prolećni umor može biti posledica manjka C vitamina tokom zime, dok je jesenji umor povezan sa klimatskim promenama. Oba umora uspešno “leči” povećani unos baš vitamina C.

Vitamin C jača imunitet. Zato, najbolje je da ga unosite prirodnim putem. Pravac po kivi, mandarine, pomorandže, nar i, naravno, paprike. Tako na primer, jedan kivi srednje veličine zadovoljava dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Jedan od najboljih izvora vitamina C je i paprika, koja sadrži čak četiri puta više vitamina C nego pomorandža. Paprika je odličan izvor beta karotena koje telo pretvara u vitamin A.

Baš jesen zahteva veće količine vitamina A, pošto je ovaj vitamin važan za epitelne ćelije kože, sistem organa za varenje i pluća koji predstavljaju prvu odbranu od bolesti.

Unesite energiju putem hrane

Manjak energije i bezvoljnost su najčešće povezani. Da bi im doskočili, treba da unosite namirnice bogate skrobom i kompleksom B vitamina. Izvor energije su kukuruz ili kestenje, jer sadrže manje masti, a visok procenat energije. Obe namirnice su dobar izvor i vitamina C.

Kukuruz sadrži vitamine B1 i B5, a kesten ima vitamin B6. Ovi vitamini oslobađaju energiju, a ujedno i pozitivno utiču na raspoloženje i ublažavanje stresa.

Jabuka ili kruška uvek u torbi

Jabuke i kruške sadrže prirodni voćni šećer fruktozu i bogate su vlaknima, pa zato ne stvaraju oscilacije nivoa šećera u krvi. Ovo voće spada u idealne jesenje užine za osobe koje su izložene pojačanom stresu i psihofizičkim naporima.

Jabuke i kruške su antioksidansi. Ako vas čeka težak poslovni sastanak, ne bi bilo loše da pre početka sastanka pojedete jabuku ili krušku. Sem minerala koji utiču na iscrpljenost, umor i stres, one sadrže i magnezijum. Osim što je važan za pravilan rad srca, magnezijum smiruje živce i opušta mišiće.

Unosom mahunarki kao što su pasulj, grašak ili soja, integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade sa visokim sadržajem kakaoa, vaš organizam dobiće dovoljno magnezijuma za sve probleme i borbu sa stresom na poslu.

Grožđem protiv gripa

Osim što je značajno za vino, grožđe je i ukusna namirnica tokom jeseni. Grožđe povoljno utiče na zdravlje, posebno za očuvanje kardiovaskularnog sistema. Takođe, grožđe se hrabro bori protiv virusa gripa. Grožđe je odličan izvor vitamina C i mangana, pa ga treba što češće jesti u jesen.

Jelovnik za laku noć

Ponekad “jesenji bluz” zna da prati i nesanica. Pravilnim odabirom namirnica možete da doskočite i ovoj “bolesti” novog doba. Poslednji obrok treba da sadrži složene ugljene hidrate.

Na primer, integralni hleb, pecivo, žitarice ili integralne krekere povećavaju nivo hormona koji utiče na spavanje. Blago uspavljujuće dejstvo pojačaće ćuretina, tunjevina, mleko, jogurt, banana. Opuštajući magnezijum i vitamini B grupe uvek su dobrodošli za miran san.

Svima je jasno da pre spavanja treba izbegavati kafu. Ako želite da ostanete budni, umesto kafe uzmite čokoladu, sir, masline, suhomesnate proizvode i alkohol.

Predlog jesenjeg jelovnika

Doručak

  • Zobena kaša sa jogurtom i orašastim plodovima
  • Grožđe
  • Kafa s mlekom

Užina

  • Jabuka

Ručak

  • Omlet sa čeri paradajzom, svežim kravljim sirom i bosiljkom
  • Integralni hleb
  • Kukuruzna salata

Užina

  • Pečeno kestenje
  • Crna čokolada (nekoliko kockica)

Večera

  • Sendvič: integralno pecivo, ćuretina sa roštilja, sveža paprika
  • Banana
  • Toplo mleko zaslađeno medom

Nataša Ilić/www.rokselana.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter