OMILJENI NAPITAK ŠIROM SVETA: Saznajte šta se u telu događa kada se pije kafa na prazan želudac!

 Naučnici su otkrili šta se tačno u telu događa kada se pije kafa na prazan želudac, nebitno da je li ona instant, turska ili sa mlekom.

Kafa je omiljeni napitak širom sveta, hvaljena i svakako neizostavni deo razbuđivanja ljudi. Iako kafa sadrži razne antioksidanse, njene zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac.

Povećanje nivoa želudačne kiseline

Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje hlorovodične kiseline u probavni sistem, što je loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju sami po sebi višak kiseline. Zbog visokog nivoa želudačne kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, hroničnog gastritisa, sindroma iritabilnog creva i želudačnog refluksa.

Povećan rizik od raka

Zbog poremećene probave nakon ispijanja kafe, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u telu, što pak rezultira nadutošću, iritacijom pa i upalom creva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog creva, najčešće maligne bolesti današnjice.

Teskoba

Pijenje kafe uopšte deluje na povećanje nivoa hormona stresa, kortizola. Taj efekat se pojačava ako se kafa pije na prazan želudac, jer hrana deluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i teskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha...

Sniženi hormoni

Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti. Ako pijete kafu pre doručka, možda ćete primetiti naglo poboljšanje raspoloženja - ali i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa pije više puta tokom dana, serotonin postaje zavisan od spoljašnjih uslova, a ne kao rezultat rada organizma.

 

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro