Izvor:
19.05.2016 u 03:09
0

MUČI VAS PROLEĆNI UMOR? Rešite ga uz pomoć ishrane!

Prolećni umor se leči hranom, i važno je znati koje namirnice mogu da vam pomognu da uživate u proleću.

Smena godišnjih doba uzrokuje prolećni umor. To je dakle skup fizioloških i psiholoških simptoma, među kojima je najčešći pad energije. Dakle, nije reč o oboljenju i moguće je uticati hranom na taj neprijatan skup umora, nedostatka sna, ali i glavobolje i depresije. Ne zna se šta tačno izaziva prolećni umor, ne postoji tačno objašnjenje, ali smatra se da su glavni uzročnici hormoni.

Srećom, prolećni umor ne traje dugo, a može se rešiti najpre promenom načina ishrane. Dakle, važno je jesti što više svežćeg voća i povrća, ali i hranu bogatu vlaknima. Izbegavajte masnu hranu, jer je teško svarljiva i rafinirane namirnice jer će vam one momentalno podići energetski nivo, međutim, zbog toga ćete se osećati još umornije.

Smanjite unos pečene hrane i birajte povrće kuvano na pari, uz dodatak pirinča i testenine.

Ono što bi trebalo da se nađe na vašem meniju jesu namirnice bogate vlaknima kao što su sočivo, pasulj, smeđi pirinač i leblebije. Važno je uključiti i namirnice bogate esencijalnim masnoćama, a to su avokado, laneno i susamovo seme. Ljute papričice se preporučuju na jelovniku, jer one spadaju u one namernice koje proizvode hormon sreće endorfin, zbog čega ćete se odlično osećati.

Na primer, odličan obrok protiv prolećnog umora trebalo bi da se sastoji od povrća, uz pirinač i zelenu salatu sa avokadom, začinjenu lanenim uljem. Trudite se da uživate u zelenom lisnatom povrću poput salate, kupusa i graška.

Uz ovakav način ishrane, uvedite u svakodnevni raspored fizičku aktivnost. Bitno je da se pokrenete, lagana šetnja ili vežbe biće idealno rešenje da se rešite prolećnog umora.

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter