Izvor:
03.03.2017 u 09:17
0

ČUDESAN ZAČIN: Ovo je prirodni lek za depresiju!

Možda ne volite indijsku kuhinju ili dosad niste imali priliku da je probate, ali to morate da promenite, posebno kada je reč o kurkumi, začinu koji u njoj dominira. I koji donosi smirenje.

Kurkuma se baš puno koristi u tradicionalnoj indijskoj kuhinji i na glasu je kao moćan antioksidant i antiseptik. Ne tako davno istraživanje utvrdilo je da je sastojak kurkumin iz kurkume čak delotvorniji nego najpoznatiji lek protiv depresije – prozak.

Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da ovaj začin kod laboratorijskih miševa povećava serotonin, odnosno hormon sreće, dok su godinu dana kasnije istraživanja utvrdila da kurkuma pomaže mozgu u regulaciji neurotransmitera – komunikacionih sredstava između neurona – koje upravo leči i prozak. Čini se da i kurkuma ima isti učinak.

Pre nego što budemo imali pravi zaključak, potrebno je još mnogo istraživanja. Ipak, rezultati studije iz 2014. stvarno su iznenađujući: 60 pacijenata koji boluju od depresije uzimali su kurkumu umesto prozaka tokom šest nedelja i priznali da su počeli da se osećaju srećnije i poletnije, baš kao da su uzimali prozak.

Pre nego što počnete da uzimate kurkumu svakodnevno, konsultujte se sa lekarom, ali svakako možete češće da je koristite kao začin za jela.

Izvor:vest-online.com
Foto:Twitter/Y O O R S

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter