Izvor:
09.03.2017 u 16:18
0

MRŠAVLJENJE PO RECEPTIMA KINESKE MEDICINE: Zašto neke dijete iscrpljuju organizam i kako da jedete zdravo i oslabite!

Kineska medicina nudi drugačija pravila za mršavljenje – umesto iscrpljujućih dijeta, treba da izaberete pravu hranu za sebe!

Marijana je u tridesetim, u stalnoj borbi s kilogramima. Iza nje su razne dijete, preparati, kao i brojna obećanja i odluke o mršavljenju. Uprkos svemu, vaga nikako ne pokazuje pomak. Marijana pita Sensinog kolumnistu Mirka Vragovića može li se nešto postići kineskom medicinom. Kako ustrajati? Kako odustati od iluzije da se do cilja može prečicom?

Želeo bih na početku rešiti jednu zabludu – ne postoji jedna dijeta koja je efikasna za sve. Prema kineskoj medicini, redukovanje unosa kalorija samo po sebi neće dati dugoročno željene rezultate, samo će pogoršati stanje u ionako iscrpljenom organizmu. Činjenica da imate previše kilograma, kaže ova drevna medicina, samo je simptom unutrašnjeg energetsko-zdravstvenog problema, ali ne i njen uzrok. Da biste ga rešili, treba se usmeriti na uzrok, a ne samo simptom.

To ne znači da su Kinezi imuni na debljinu. Statistika kaže da je u Kini u 2002. godini bilo 70 miliona gojaznih osoba, a taj se broj pripisuje pomami za svime što dolazi sa Zapada, pa tako i zapadnjačkom hranom. Problem prekomerne težine nije samo u jednostavnoj činjenici da previše jedemo, nego u tome što jedemo neprikladnu hranu na neprikladan način, s istim takvim emocijama i načinom života.

Umorni, usporeni i stalno gladni

U kineskoj tradicionalnoj medicini postoje različite dijagnoze i scenariji kako je do prekomerne težine došlo, ali najčešći je deficijencija ili disbalans energije u slezini. Prevedeno na najjednostavniji jezik, to bi značilo da loše varenje ne dopušta telu da efikasno apsorbuje i transportuje hranu.

Dakle, bez obzira na to koliko količinski ili kvalitetno jeli, nakon obroka ste umorni, usporeni i vrlo brzo gladni jer vaše telo ne dobija nutrijente iz hrane. Sve to čini proces mršavljenja iznimno teškim i sporim. To vas pak tera da ponovno jedete i eto vas u začaranom krugu.

Prema hrani za kojom žudite moguće je odrediti šta vam se događa u telu. Želja za previše masnom, previše obrađenom, preslatkom ili prehladnom hranom, kao i hladnim napicima, govori o neravnoteži u telu, a dodatno može oštetiti varenje. Kasno jelo posebno oštećuje digestivni sistem.

Klasični simptomi neravnoteže slezine su nadutost, preterana potreba za slatkim, izbirljivost i prebiranje po hrani, alergije i intolerancija na hranu, obešena koža (slezinski meridijan daje energiju i koži). Ukus slatkoga direktno je povezan sa slezinom i želucem. Kad telo traži slatko, to je znak da ne dobija dovoljno energije iz hrane, ali jedući slatko, taj problem samo pogoršavamo. Ono za čime žudimo najčešće je najgore za nas, a ta potreba za slatkim prestaje kad osnažimo energiju svoga digestivnog sistema.

Jednom mi je majstorica kineske medicine dala da probam kineske zdrave slatkiše i brzo mi je postalo jasno koliko su čokoladice i bomboni daleko od zdravoga. Bile su to pločice veličine kovanice, napravljene od presovanog voća slatko-slano-ljutkastog ukusa. Druga poslastica je bila od usoljenih šljiva. Nakon toga čokolada je najednom izgubila svoju draž.

Kad jedemo previše slatkoga, to stvara vlagu i sluz u našem telu, a sluz se skuplja u plućima, što može dovesti i do astme. Kad sluz počne da se skuplja u plućima, telo pokušava da je se reši tražeći masnu i začinjenu hranu. To dalje dovodi do neravnoteže u bubrezima i reproduktivnim organima, što vas čini još umornijima, zamagljenog uma i teškog tela. Zauzvrat, organizam pokušava to da izbaci čineći vas ljutitim, nemirnim i previše osetljivim.

S obzirom na to da slezinski energetski meridijan daje energiju našim kognitivnim procesima, duboka zabrinutost i preterano razmišljanje često idu ruku pod ruku s ovom neravnotežom i dodatno je snaže. Kad ljudi vežbaju, osim što troše prekomerne kalorije, zapravo bistre i svoj um, a time dodatno čiste i energiju slezine koja zauzvrat može kvalitetnije da vari i distribuira energiju iz hrane.

Slezina proizvodi energiju zvanu Qi, koja postiče proizvodnju krvi. Možda vam to zvuči strano jer je teško predočiti nešto što ne vidimo merenjem ultrazvukom, kolor doplerom ili rendgenom, ali možete pokušati da živite prema načelima ove dalekoistočne medicine i uveriti se. Da biste rešili problem prekomerne težine i problema u vezi s njom, potrebno je osnažiti energiju slezine.

Iako iz vašeg pisma ne mogu da iščitam individualne potrebe vašeg tela, evo nekih generalnih uputstava.

Pijte tople napitke pomalo tokom celog dana. Previše tečnosti (više od dve litre dnevno) koju pijete da ne biste bili gladni samo će dodatno oštetiti sistem za varenje.

Izbegavajte sirovu hranu koliko je moguće. Naravno da je sirovo zdravo, ali u vašem slučaju hladna i sirova hrana, poput velike salate, mogu dodatno ukloniti već odsutnu energiju vatre iz sistema za varenje. Tako ćete još više usporiti mršavljenje i od sirove hrane biti naduveni i umorni. Jedite radije kuvane i lako svarljive obroke.

Smanjite unos kafe. Pojačava vlagu i sluz u telu, iako je često preporučuju za mršavljenje, bolji su izbor neki crni čajevi koji će uneti energiju drva i tako podstaći vatru u telu.

Ne treba spominjati da treba izbegavati prženu i uopšteno masnu hranu, slatkiše, grickalice. Sva ta hrana pojačava vlagu u telu, slabeći probavnu energiju.

Jedite posvećeni hrani. Isključite televizor, sklonite novine, knjigu i mobilni, jedite svesno. Pomolite se i zahvalite pre jela ili jednostavno nakratko zažmurite i pustite da se um utiša. Dan po dan čućete svoje telo sve bolje i znati kad treba stati bez pogleda na vagu.

Nekoliko jednostavnih saveta koji uvek vrede:

1. Nikad ne pijte hladne i ohlađene napitke. Neka budu sobne temperature i iznad nje.

2. Pojedite svoj najobilniji obrok između 7 i 11 sati ujutro, kad je probava najintenzivnija. Obično sledi pitanje ostalih koji nemaju problem prekomerne težine moraju li i oni tako. Odgovor je – ne. Ovime pokušavamo osnažiti sistem za varenje, a tad mu je energija najjača.

3. Svakodnevno lagano vežbajte barem pola sata kako biste podstakli blokiranu energiju slezine i tako olakšali mršavljenje.

4. Spavajte dovoljno i ležite pre 23 sata kako vaše telo sutradan ne bi kreiralo lažne signale o gladi.

lepaisrecna.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter