Izvor:
07.04.2017 u 02:30
0

OČISTITE JETRU, BUBREGE I ŽELUDAC: Probajte čaj, kafu i supu od MASLAČKA!

Maslačak je dugo bio nepravedno zapostavljen, kako na trpezi tako i u alternativnoj medicini. A treba ga se setiti svakog proleća jer ima zaista neverovatna svojstva.

Možemo da ga pronađemo svuda – na livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama… Cveta u proleće, a mnogi ga najviše vole baš u rano proleće, jer kako sazreva, sve više poprima gorak ukus.

Cvet maslačka je jestiv i sirov i kuvan, ali većina najradije jede samo žute cvetove, jer je sama glava za mnoge previše gorka. Listove jedemo kao i spanać – sirove u salati, sendvičima, a mogu da idu i u supu ili čaj – ili čak i kafu.

KAFA OD MASLAČKA

Iskopajte koren maslačka.

Dobro operite (ali ne gulite ništa).

Oštrim nožem naseckajte koren na što sitnije komade pa u jednakom sloju rasporedite po plehu.

Pržite u rerni na niskoj temperaturi duže vremena ili na višoj temperaturi, sve dok se potpuno ne osuše (znate da je kraj kada svi postanu svetlo braon boje).

Kada su gotovi sameljite ih u mlinu ili avanu i koristite kao što biste i običnu kafu.

ČAJ OD MASLAČKA

Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma.

Pomešajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvetova i kašičicu sitno seckanog korena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Posle 20 minuta procedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dve do tri šoljice čaja.

SOK OD MASLAČKA
Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i lečenje hemoroida.
Sameljite listove i koren tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mleka sipajte dve kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

SALATA OD MASLAČKA
Listove maslačka dobro operite i ocedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom i belim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmešajte i neka odstoji pola sata.

ZA ŠTA JE DOBAR?

Maslačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje. Listovi ove dragocene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.

Iako je donedavno korišćen prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga lekovita svojstva. Osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak pročišćava krv, snižava nivo holesterola, leči čireve, ekceme i kožne bolesti.
Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Koren maslačka pročišćava i jača telo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za lečenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.
Od cvetova maslačka pravi se sirup koji leči prehlade, bronhitis, upale desni.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/Bamrezacom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter