Izvor:
28.04.2017 u 16:55
0

OVO MOŽETE DA JEDETE KOLIKO HOĆETE, A DA SE NE UGOJITE!


Povrće i voće koje je većinom sastavljeno od vode i vlakana savršeno je za ishranu u ogromnim količinama!

Zamislite da možete jesti koliko god želite – bez straha da će se to odraziti negativno na vašu liniju. Ne morate puno zamišljati, već počnite uživati u 15 namirnica.

1. Celer
Celer srednje veličine ima samo šest kalorija, a telo za njegovu razgradnju potroši oko 50 kcal. Celer je bogat vlaknima i odličan je izvor vitamina K, antioksidansa i vitamina B kompleksa.

2. Špragla
Ova veoma zdrava namirnica takođe deluje kao diuretik i izbacuje višak vode iz organizma. Sadrži tek oko 10 kalorija po svežnju, a najbolje je jesti špargle kuvane na pari, za čiju razgradnju telo potroši i četiri puta više kalorija nego što one sadrže. Bogate su vitaminom C, B6, A, ali i riboflavinom, vlaknima i magnezijumom.

3. Brokoli
Oko 100 grama brokolija sadrži 25 kalorija, dok telo za njegovo varenje potroši čak 80 kalorija. Bogat je vitaminima i mineralima, a zbog svoje lekovitosti proglašen je i najboljim saveznikom u prevenciji nastanka kancera.

4. Šargarepa
Oko 100 g sveže mrkve sadrži 41 kaloriju, a telo potroši oko 60 kalorija kako bi je razgradilo. Odličan je izvod vitamina A i karotenoida, kao i dijetalnih vlakana, vitamina C i kalijuma. Osim toga, bogata je prirodnim šećerom pa je odličan način "zaslađivanja" na dijeti.

5. Grejp
Samo 32 kalorije ima u 100 grama grejpa, a telu je potrebno čak dvostruko više da bi ga razgradilo. Ovo veoma zdravo voće poznat je saveznik u mršavljenju jer napada masne naslage, a bogato je vitaminom C i B6, tiaminom, riboflavinom i vlaknima.

6. Rotkvice
Jedna velika rotkvica sadrži samo jednu kaloriju, a da bi je telo razgradilo potrebno je bar tri kalorije. Izvrstan je izvor vitamina C, a zahvaljujući svojim svojstvima potiče sagorevanje masnih naslaga u telu.

7. Šampinjoni
Oko 100 g šampinjona sadrži 18 kalorija, a telo potroši oko 55 kalorija dok ih razgradi. Od svih gljiva, šampinjoni su najbogatiji proteinima, a odličan su izvor riboflavina, selena i inulina te ne sadrže škrob.

8. Kupus
Samo je 20 kalorija u 100 grama kupusa, a da bi ga telo razgradilo potrebno mu je i trostruko više kalorija. Za kuvani kupus telo će potrošiti dvostruko više. Odličan je izvor vitamina C, betakarotena i vitamina A, kao i minerala.

9. Jabuke
Jabuka srednje veličine sadrži oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je razgradilo. Osim toga, jabuke brzo zasite i odličan su odabir voća za doručak jer pokreću metabolizam. Bogate su vitaminom C i antioksidansima te deluju na snižavanje lošeg holesterola.

10. Zelena salata
Jedna zelena salata sadrži oko osam kalorija, a kako se većinom sastoji od vode telu je potrebno i trostruko više energije u obliku kalorija da bi je razgradilo. Bogata je gvožđem, magnezijem i vitaminima, te je nezaobilazan dodatak svakoj zdravoj ishrani.

11. Borovnice
Nisu posebne samo zbog obilja antioksidansa koje sadrže, već i bogatstva vlakana. Naime, 10 dkg ovog voća sadrži šestinu preporučenog unosa vlakana i svih nutrijenata, a sadrže samo 85 kalorija.

12. Krastavci
Povrće koje je sastavljeno većinom od vode sadrži samo 16 kalorija po porciji. Seemenke i kora sadrže najveću količinu nutrijenata, pa ih je bolje ne guliti. Najvrijednije u njima je bogatstvo beta karotena.

13. Paradajz
Najpoznatiji je po nutrijentu likopenu koji pomaže u borbi s kardiovaskularnim bolestima te štiti od raka. Osim toga, bogat je vitaminom A, C, B2, kalijumom, hromom i vlaknima. Jedan paradajz srednje veličine sadrži tek 25 kalorija.

14. Pomorandže
Najpoznatije po obilju vitamina C, ključnog za proizvodnju kolagena i jačanju imuniteta. Osim toga, velika pomorandža sadrži tek oko 80 kalorija.

15. Jagode
Bogate antioksidansima polifenolima, jagode su i bogat izvor vitamina C, kalijuma i vlakna.

Uživajte, prijatno!

Izvor: www.express.hr
Foto:Twitter/TimeOutShanghai

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter