Izvor:
18.05.2017 u 16:27
0

NORDIJSKA DIJETA: Ovi saveti stižu direktno iz SKANDINAVIJE!

Nordijska dijeta se naziva još i skandinavska dijeta, a temelji se na konzumaciji organskih, sezonskih namirnica, omega 3 masnih kiselina, celog zrna žitarice, orašastim plodovima, voću i povrću.

Ovo je način ishrane koji je veoma zastupljen u skandinavskim zemljama, što joj i sam naziv kaže. Zagovornici ove dijete se protive izgladnjivanju, ali zato insistiraju na umerenosti. Oni pokušavaju da se vrate na prehranu na koju su naši preci navikli.

Sveže, sezonsko i organsko

Istraživanja govore kako ovom dijetom možete smanjiti nivo holesterola u organizmu samo ukoliko konzumirate sveže, sezonsko voće i povrće, zdrave masti iz orašastih plodova i dosta žitarica. Izbegavajte konzerviranu i brzu hranu, kao i beli šećer. Uvedite u svoj jelovnik što je moguće više povrća i voća, ali se unos voće ne preporučuje u večernjim satima.

Ključne namirnice

Ovom dijetom ćete uneti dovoljnu količinu hrane koja će vam dati energiju za ceo dan, a ujedno ćete mršaviti. U nordijskoj dijeti glavna uloga pripada žitaricama, povrću i masnoj ribi. Ove namirnice poboljšavaju kvalitet života. Namirnice koje možete stalno konzumirati su krompir i šargarepa koji vam staraju osećaj sitosti u organizmu. Takođe, jedite što više cvekle jer je ona izuzetno dobar antioksidant.

Ražani hleb

Nezaobilazna namirnica ove dijete je ražani hleb. Integralni hleb je bogatiji prehrambenim vlaknima od belog, duže se žvaće, sadrži vitamin E, brojne minerale i nezasićene masne kiseline. Ražani hleb za razliku od belog ima malu energetsku vrednost i zato se preporučuje u ishrani.

Ulje repice

Ovo ulje je bogato nezasićenim omega kiselinama. Ono je gajeno u Indiji pre 4000 godina. Dobija se mehaničkim ceđenjem sirovih semenki uljane repice. Sadrži omega 3,6 i 9 kiseline zbog čega zauzima treće mesto po količini proizvodnje.

Manje mesa

Kod ove dijete meso je manje zastupljeno. Preporučuje se unos ribe jer sadrži dovoljnu količinu vitamina i minerala koji će zadovoljiti potrebe vašeg organizma i ujedno doprineti vašem mršavljenju. Uz ovo idealna kombinacija je povrće. Dozvoljene su i male količine nemasnog mesa, ali i divljač.

Ukoliko još uvek niste pronašli odgovarajuću dijetu za sebe probajte nordijsku jer su rezultati zagarantovani. Srećno!

Izvor: žena.hr
Foto: Twitter/LifePressMag

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter