Izvor:
12.06.2016 u 17:34
0

SVE JE STVAR UKUSA: Da li će nam insekti biti na dnevnom meniju u budućnosti?

U okršaju insekta i krave – pobeđuje insekt… bar kada je kvalitet mesa u pitanju.

Naime, studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition bavila se upoređivanjem hranljvih vrednosti jestivih insekata i tradicionalnijeg izvora proteina – piletine, svinjetine i govedine. Rezultati su pokazali da su manje životinje, bar kada su hranljive vrednosti u pitanju, jače od krupnijih.

Istraživači s Univerziteta u Oksfordu su koristila dva postupka upoređivanja hranljivih materija, pa su u obzir uzimani kalorije, natrijum, šećer i zasićene masti na 100 grama, kao i količinu vitamina i minerala.

Prvi test nije pokazao drastične razlike između mesa insekata i krupnijih životinja, ali situacija je bila drugačija kada je u obzir uzeta i količina vitamina i minerala. Rezultati su pokazali da su insekti poput skakavaca, zrikavaca i pčela, kao i mnoge larve, zdravije od izvora životinjskih proteina koji se obično koriste.

Izvor: National Geographic Srbija
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter