Izvor:
07.08.2017 u 00:03
0

BELI, ŽUTI I CRVENI: Evo koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuvanje!

Kada imate recept u kome se nalazi luk, sigurno mislite da možete da iskoristite bilo koji imate u frižideru. A da li je baš tako?

Pre nego pređemo na razlike između lukova, evo par saveta kako da izaberete onaj pravi u prodavnici. Kada kupujete luk, trebalo bi da vodite računa i birate one koji deluju teže i čvršće u rukama. Izbegavajte mekane ili one koje imaju oštar miris prilikom čišćenja. Ovo je znak da je luk star. Osim belog, ostale vrste luka mogu se čuvati i nekoliko nedelja u tamnoj ili hladnoj prostoriji.

Žuti luk

Žuti luk je obično veličine pesnice, ima prilčno težak spoljni sloj i nekad se teže seče. Ova vrsta luka je malo slađa i ima delikatan ukus. Poseduje lep balans ljutine i slasti. Što se duže kuva, postaje slađi.

Beli luk

Ova luk se dosta razlikuje od ostalih. Uglavnom ima oštriji ukus od žutog i tanju, papirastu ljusku. Može da se kuva kao i žuti, ali najbolje ja kad se isitni i izmelje i doda salatama.

Crveni luk

"Crna ovca" u porodici. Iako izgleda drugačije, sa tanjom ljuskom i crvenkastim mesom, veoma je po ukusu sličan žutom luku. Najčešće se koristi u salatama i tortiljama.

Slatki luk

Veom je sličan žutom luku. Deluju sično, ali ima potpuno dugačiji ukus. Nedostaje mu oštrina ostalih lukova i zaista ima sladak ukus. Ovo je razlog zbog čega svi volimo da ga stavimo tanko iseckanog u sendviče.

Može da varira u boji od bele do žute i ima zgnječen izgled. Veoma je kvarljiva namirnica za razliku od ostalih sorti i trebalo bi ga čuvati u frižideru.

Telegraf.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter