Izvor:
17.08.2017 u 01:05
0

ZABORAVITE DIJETE: Imamo dobre vesti, put do idealne težine nije rigorozan način ishrane!

Nije lako pridržavati se bilo kakvog restriktivnog režima ishrane, ali nekada za tim nema ni potrebe.

Umesto da iz ishrane izbacujete cele grupe namirnica ili smanjujete kalorijski unos do tačke gladovanja, bilo bi bolje da usvojite nekoliko jednostavnih pravila koja su karakteristična za najbolje režime ishrane.

Malo toga se postiže na brzinu

Nema sumnje da "brze" dijete mogu da daju rezultate – ali najbolje među njima od vas zahtevaju strpljenje. Ako suviše brzo smršate, to verovatno znači da gubite mišićnu masu.

Zato ne postavljajte sebi previsoke ciljeve – dobri rezultati potiču od realnih očekivanja. Teško da celog života možete da budete na salatama i zelenim sokovima.

Napunite tanjir povrćem

Iako nisu svi spremni da postanu pravi vegetarijanci, zasnivanje ishrane uglavnom na biljnim namirnicama (voću, povrću, mahunarkama, koštunjavom voću i žitaricama od celog zrna) donosi velike prednosti za zdravlje, uključujući i vašu figuru.

Ako ne možete da se odreknete mesa, razmislite o tome da postanete fleksibilni vegetarijanac (npr. ponedeljkom bez mesa) kako biste na najbolji način iskoristili prednosti koje donose biljne namirnice.

Jedite hranu, a ne kalorije

Nije tajna da prerađevine sadrže mnogo tajanstvenih sastojaka koji mogu da budu prepreka mršavljenju. Ovo možda zahteva malo više vremena, ali birajte pravu hranu i sami pripremajte obroke – tako ćete tačno znati šta unosite u organizam (i nećete morati da brojite kalorije).

Primenjujte kontrolu porcija

Očigledno je da velike porcije mogu da vas navedu da pojedete više – ali one takođe podstiču unos hrane bez razmišljanja, a to je navika koje ćete se teško osloboditi. Uvek koristite male tanjire i pribor kako biste uzimali manje zalogaje i svesno žvakali hranu. Ako jedete dok ne budete siti, velike su šanse da ste se prejeli.

Više se krećite

Ovo nije savet vezan za dijetu, ali postizanje i održavanje zdrave telesne težine je nemoguće bez vežbanja. Redovna fizička aktivnost će vas približiti cilju kad su u pitanju sagorevanje kalorija i razvoj mišića.

Međutim, to nije jedini razlog zašto vežbanje treba da bude deo vašeg svakodnevnog života. Vežbanje čini čuda za vaše mentalno zdravlje i opštu dobrobit, a i povezano je sa dužim životnim vekom.

Dugoročne promene načina života

Zaboravite na dijete i posvetite se uvođenju sitnih promena u načinu života svakog dana. Neka vam doručak bude prioritet, izbegavajte dugo sedenje, spavajte dovoljno i, što je najvažnije – promenite način na koji razmišljate o mršavljenju, Tek tako možete u potpunosti da promenite način na koji razmišljate o hrani, i to zauvek.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter