Izvor:
23.08.2017 u 00:21
0

OPREZNO: Evo koliko dugo smete da držite sir u frižideru!

Ukoliko imate naviku da bacate sir čim se na njemu pojave prvi tragovi buđi, možda ste protraćili savršeno jestivu hranu, kažu stručnjaci.

Koliko dugo smete da držite sir u frižideru zavisi pretežno od vrste sira, prenosi Independent.

Neotvoreno pakovanje tvrdih sireva poput parmezana i čedara možete da čuvate dva do četiri meseca u frižideru, odnosno osam meseci u zamrzivaču, piše "Tejsting tejbl". Jednom kada načnete ambalažu, trebalo bi pojesti ovu ukusnu namirnicu u roku od šest nedelja.

Ukoliko primetite da se na površini tvrdih sireva pojavila buđ, to ne znači da ih treba baciti, kaže doktor Alisa Hoking za ABC.net. Jednostavno odstranite površinski sloj sira i on će ponovo biti bezbedan za upotrebu.

Grijer, gauda i drugi polutvrdi sirevi mogu da izdrže dve do tri nedelje u frižideru nakon otvaranja, odnosno dva meseca ukoliko je pakovanje neotvoreno.

Meki sirevi sadrže najveću količinu vlage, pa im je i rok trajanja najkraći. Zato bi trebalo da ih pojedete u roku od dve nedelje nakon otvaranja. To se odnosi na sireve poput brija, fete i kamemebera.

Ukoliko ste primetili da se neki od mekih sireva ubuđao ili da ne miriše kako treba, najbezbednije bi bilo da ga ipak bacite, s obzirom na to da se buđ najbrže stvara u ovoj vrsti namirnice.

B92.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter