Izvor:
02.09.2017 u 00:27
0

AKO JEDETE PREVIŠE MESA, OVO VAM SE MOŽE DESITI!

Preterivanje sa konzumacijom mesa može pokrenuti štetne procese u organizmu jer povećan unos proteina ima i negativne posledice po vaše zdravlje.

Moguće je i da meso ne podnosite dobro, odnosno da ste intolerantni na njega, piše "Business Insider". Proteine možete uzimati u tom slučaju iz drugih namirnica i osećaćete se bolje.

Ovo je deset znakova da vaše telo ne podnosi meso najbolje i da ga jedete previše.

1. Dehidracija – Ako jedemo puno mesa telo će početi da sagoreva vlastite rezerve masti razbijajući ih na male komadiće – ketone. Povišena količina ketona u organizmu utiče na povećani rad bubrega koji troše mnogo vode. Rezultat ovog procesa je dehidratacija.

2. Umor i vrtoglavica – Velika količina proteina može uzrokovati osećaj umora. Iako se može povremeno pojavljivati, stručnjaci s Klinike Mayo tvrde da je to direktna posledica smanjenog unosa ugljenih hidrata. Ako se osećate loše nakon mesnog ručka na poslu i to vas ometa u radu, izbegavajte meso za ručak.

3. Nadutost – Ukoliko primetite da ste naduti nakon mesa, to je jasan znak malapsorpcije i da telo ne uspeva da preradi tu namirnicu kako treba. Ako se osećate loše nakon konzumiranja mesa, pokušajte da ga izbacite na kratko vreme kako biste videli da li će vam biti bolje.

4. Glavobolja – Smanjeni unos ugljenih hidrata može izazvati i glavobolje, a glavobolje se pogoršavaju sve većom razlikom između unosa ugljenih hidrata i proteina.

5. Lupanje srca – odnosi se na jak, nepravilan ili ubrzan srčani ritam kojem je, između ostalog, uzrok i previše proteina.

6. Bubrežni kamenci – Unosom proteina kroz crveno ili belo meso, unosimo i povećanu količinu kiseonika. Posledica je stvaranje viška kalcijuma koji telo pokušava da izbaci kroz bubrege.

7. Slabost – "Majo klinika" upozorava da se smanjenim unosom ugljenih hidrata i povećanim unosom proteina otežava rad mišićne mase u telu i da se pritom stvara osećaj slabosti.

8. Zatvor – U skupinu ugljenih hidrata spadaju i vlaknasto povrće, kao što su mahunarke koje poboljšavaju rad creva. Sa povećanim unosom proteina u telo, ono teže razgrađuju proteine, stolica je tvrđa i lakše nastaje zatvor. Osim toga, zatvor mogu prouzrokovati i komadi crvenog mesa koji su bogati masnoćom.

9. Proliv – Često konzumiranje mesa i mesnatih proizvoda može se završiti prolivom.

10. Loš zadah – Znak je da vaše telo teško prerađuje meso. Ako se meso ne može dobro svariti, to može uticati na vaš zadah, ali i na ostale telesne mirise.

izvor/alo.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter