Izvor:
25.09.2017 u 15:43
0

SAMO JEDAN DAN NEZDRAVE ISHRANE MOŽE BITI KOBAN: Evo kako utiče na zdravlje!

Ukoliko ste i vi jedan od onih koji 6 dana u nedelji jedu zdravo, a sedmog smažu sve što im dođe pod ruku, imamo vest koja vam se neće dopasti. A još više se neće dopasti onima koji se nezdravo hrane svaki dan.

Naime, nova studija objavljena u stručnom časopisu Nutrijenti ukazuje da samo jedan dan nedeljno loše ishrane izuzetno loše utiče na ceo organizam!

Studija je izvršena na 15 zdravih volontera, koji su pred sobom imali veoma prijatan zadatak – da se hrane ukusnom, masnom hranom, poput kobasica, slanine, prženih jaja, hamburgera i čizkejka, i unose čak 78 odsto više kalorija u odnosu na preporučeni dnevni unos.

Lekari su tokom eksperimenta pratili nivo šećera u krvi ispitanika i poredili ga sa nivoom koji je bio uobičajen pre studije.

Rezultat je bio šokantan – samo jedan dan masne i brze hrane učinio je da osetljivost na insulin u telu padne za neverovatnih 28 odsto! Inače, osetljivost na insulin odnosi se na to kako vaše telo reaguje na ovaj hormon, čija je funkcija da obezbedi ćelijama apsorpciju šećera iz krvi i koristi ga kao energiju.

Ukoliko vam je osetljivost na insulin smanjena, vašem telu će trebati sve više i više insulina za ovaj proces, što na kraju može da rezultira oslabljenim radom pankreasa, koji više nije u stanju da proizvede dovoljno insulina, pa šećer koji unesete kroz ishranu počinje da se nagomilava u krvotoku. Sve to može da dovede do predijabetičnog stanja ili samog dijabetesa.

Iako je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo u kolikoj meri nam samo jedan dan nezdrave ishrane škodi, nemojte 100 odsto da verujete kada vam neko kaže "šta će ti biti od jednog dana".

Izvor:stil.kurir.rs
Foto:Twitter/rberet

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter