Izvor:
25.09.2017 u 17:31
0

15 RAZLOGA ZAŠTO BOSILJAK MORATE IMATI U KUĆI!

Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka.

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava grip, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka, snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade.

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidansa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

15 razloga zašto uvek morate da imate bosiljak u kući:

1. Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade
Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u lečenju raznih upala, temperature i prehlade. Skuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i teranje na kašalj.

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mešavina lišća bosiljka sa đumbirom i medom je izvrstan lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripa, astme i bronhitisa. Mešavina otvara disajne puteve koje su blokirane sa sluzi, i pomaže obolelima da pravilno dišu.

3. Leči upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovate protivupalno i olakšaće simptome upale.

4. Pridonosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i uopšteno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

5. Protivstresno delovanje

Bosiljak je uopšteno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje bar 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktan uticaj i na stres, odnosno vitamini i antioksidansi koje otpušta utiču na smanjenje stresa.

6. Poboljšava rad bubrega
Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda bar šest meseci da bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

7. Leči usne infekcije

Infekcije i čirevi koji mogu da se pojave u ustima je dobro u prvu ruku lečiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i smanjiti zadah.

8. Ublažava otekline nakon uboda insekata

Namažite čajnu kašičicu paste od bosiljka na oteklinu. Nakon kratkog vremena će splasnuti i smanjiće se bol i iritacija.

9. Održava zdravlje zuba

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

10. Održava zdravlje očiju

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinak na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo par kapljica rastvora sa bosiljkom može osvežiti umorne oči.

11. Štiti DNK

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidansa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

12. Smanjuje nagon za povraćanjem

Da biste odmah dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomešajte sok od bosiljka sa medom i sokom od đumbira.

13. Pomaže u lečenju raka

Bosiljak steže krvne vene koje dopremaju hranjive materije tumorima koji izazivaju rak, a sam po sebi pomažu u lečenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka takođe sprečavaju rast oralnog karcinoma.

14. Leči poremećaje u radu pluća

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efektivni kod lečenja bolesti pluća.

15. Pomaže kod prestanka pušenja

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odgodi žudnju.

Izvor:Espreso.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter