Izvor:
11.10.2017 u 01:15
0

PRIRODNI LEK: Uz ove namirnice rešićete se visokog pritiska!

Ako hoćete da uvedete neke novine u ishranu, u cilju očuvanja zdravlja, uzmite u obzir neke od ovih namirnica.

Ni za jednu namirnicu ne može se reći da je zdrava ili nezdrava jer svaka namirnica, ako je deo pravilno izbalansirane ishrane, povoljno utiče na ljudski organizam. Ipak, neke namirnice bogate su hranljivim sastojcima koji su potrebni našem organizmu, dok su druge loše za organizam jer sadrže puno toksina.

Ako se za neke namirnice može reći da su zdrave, onda su to ove:

Limun

Limun je jedan od glavnih izvora vitamina C, za koji je poznato da je i snažan antioksidans. Za limun se smatra da ima antibiotsko delovanje zbog odličnog mikronutritivnog sastava.

Brokoli

Brokoli je niskokaloričan, a odličan je izvor antioksidansa kao što su lutein i zeaksantin i sadrži fitonutrijente s antikarcinogenim dejstvom.

Brokoli je izvrstan izvor vitamina C, kao i folata, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa i kalijuma.

Orasi

Orasi su dobar izvor bakra i mangana, koji deluju antioksidativno i sadrže elagičnu kiselinu, koja deluje antikancerogeno.

Studije su pokazale da orasi utiču na elastičnost krvnih sudova, koji se proširuju kad je organizmu potreban pojačan dotok krvi.

Žitarice

Integralne žitarice su bogat izvor energije, jer u visokom udelu sadrže ugljene hidrate, odnosno skrob. a imaju niži glikemijski indeks od rafinisanih žitarica. Bogate su vitaminima B kompleksa i vitaminom E, kao i vlaknima. Povećavaju volumen stolice i ubrzavaju peristaltiku creva.

Jabuke

Jabuke sadrže pektin, koji daje osećaj sitosti, taninsku kiselinu, koja onemogućava taloženje masti u jetri, bioflavonoide, koji pojačavaju delovanje vitamina C, i bor, koji ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze.

Crno vino

Crno vino sadrži antioksidanse i fitonutrijente. Jedna čaša vina dnevno štiti od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Zbog specifičnog sastava deluje na inhibiciju zgrušavanja trombocita i povećava HDL holesterol.

Spanać

Bogat je izvor fitonutrijenata i karotenoida, poput luteina, koji obezbeđuju snažnu antioksidativnu zaštitu ćelijskih struktura. Odličan je izvor vitamina C i A, folne kiseline, magnezijuma i kalijuma, čime pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i regulaciju krvnog pritiska.

Pasulj

Dobar je izvor folne kiseline, a uz to sadrži povoljan odnos vitamina i minerala, gvožđe, kalijum i magnezijum. Ima i laksativno dejstvo.

Beli luk

Snažan je antioksidans, a sadrži lekovita sumporna jedinjenja poput alicina, koji deluje antivirusno i protivupalno. Štiti od moždanog udara, a sadrži vitamine C i B6, magnezijum, kalijum, kalcijum i flavonoide. Poznato je i to da beli luk snižava pritisak, pa ako imate nizak pritisak, trebalo bi da ga izbegavate.

Ruzmarin

Osim što daje aromu jelu, ruzmarin sadrži bogatstvo fitonutrijenata koji povećavaju aktivnost enzima jetre, čime se ubrzava metabolizam i podstiče detoksikacija.

Masline

Maslina, kao i maslinovo ulje, stimuliše proizvodnju prostaglandina E1, koji ublažava bolove i leči upalu. U maslinama se nalazi najbolje iskoristiva forma vitamina E, a najbolji je izvor lako svarljive oleinske kiseline.

Borovnice

Borovnice su bogate pektinom, koji pomaže snižavanju holesterola, odličan su izvor vitamina C, kalijuma, kalcijuma i fosfora. Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu od ćelijskih oštećenja uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala.

Izvor: Telegraf.rs / 24sata.hr
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter