Izvor:
15.10.2017 u 13:00
0

PRESKAČETE OBROK? Prestanite to da radite! Evo šta to čini vašem organizmu!

Skoro svima se dešava da preskočimo obrok ili dva. Neko pokušava da izgubi težinu i jede manje, drugi nemaju vremena da jedu, a postoje i oni koje dijeta vodi u krajnost, pa izbegavaju da uopšte jedu

Brojne naučne studije pokazuju efekte preskakanja obroka – ono može dovesti do poremećaja u ishrani, nezdravih dobitaka na težini i loših performansi, između ostalog. Važno je napomenuti da telo ne razume razliku između gladovanja ili preskakanja obroka. To znači da telo reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije.

Evo šta se dešava sa našim telom kada preskočimo obrok:

Metabolizam se usporava

Najpre, šta je metabolizam? To je proces u telu pri kojem se hrana pretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, telo još uvek funkcioniše – cirkulacija krvi, disanje i slično, i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane.

Preskakanje obroka signalizira telu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a telo reaguje spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Telo će sačuvati dodatne kalorije iz sledećeg obroka kako bi izbeglo nedostatak izvora energije.

U osnovi, kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede se ne "koristi" tako efikasno. Od pomoći pri tome je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u telu zadržao na normalnom nivou. Takođe, pomaže prava količina sna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.

Prejedanje i prekomerna težina

Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sledeći obrok pretvara se u gozbu – mi težimo da pojedemo više. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, preskakanje obroka će nas učiniti gladnijim kada sledeći put jedemo. Nekoliko studija je povezalo povećanje telesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka). Kada je telo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudeće za visokokaloričnom (nezdravom) hranom. Kod sledećeg obroka, telo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste se pretvaraju u masnoću.

Osećaj besa zbog gladi

Bes zbog gladi je stvaran, a javlja se zato što se nivo šećera u krvi smanjuje kada preskačemo obroke. Naš mozak funkcioniše na glukozi i kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi telo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa. Ovo je isti razlog zbog kojeg se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu kako da iskoristi preostalu energiju. Postajemo razdražljivi i loše volje.

Ako pokušavate da izgubite težinu, obavezno jedite prave porcije zdravih obroka tokom celog dana, spavajte, vežbajte i uzimajte puno vode.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter