Izvor:
16.10.2017 u 19:58
0

TREBA IMATI MERU: I crna čokolada može biti štetna!

Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje, uvek se preporučuje za konzumiranje pre nego mlečna.

Međutim, i tu treba imati mere, stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na količinu, jer i crna čokolada može da bude štetna.

Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavonoida, antioksidansa koji sprečava oksidaciju holesterola i tako štiti krvne sudove, snižava krvni pritisak i poboljšava kognitivne sposobnosti.

Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte nema.

Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Sami proizvođači ih uništavaju obradom, da bi čokolada bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.

– Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi – rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mlečne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Ukoliko ovu poslasticu uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kada birate crnu čokoladu, važno je uzeti onu sa najmanje 60 % kakaa.

Izvor: telegraf.rs
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter