Izvor:
22.10.2017 u 02:25
0

KARDINALNA GREŠKA: Ako ovo radite u toku dijete nećete smršati ni gram!

Ako ste već neko vreme na dijeti i specijalnom režimu ishrane, a kazaljka na vagi se ne pomera, pokušajte da se preispitate i vidite da li na neki način sami sabotirate sopstvenu dijetu i put ka željenoj telesnoj težini.

Dokazano je da svaku dijetu upropaštavate sami tako što ubacite "samo jedan zalogaj" nezdrave hrane. Kasnije možete samo da patite što ste toliki trud uložili uzalud. Da biste istrajali u svojoj nameri da smršate, neophodno je da izbegnete grehove tokom dijete.

Ukoliko ste već neko vreme na dijeti i specijalnom režimu ishrane, a kazaljka na vagi se ne pomera, pokušajte da se preispitate i vidite da li na neki način sami sabotirate sopstvenu dijetu i put ka željenoj telesnoj težini.

Ovo su najčešće greške koje ljudi prave kad je dijeta u pitanju i razlozi zbog kojih je jedino što mogu da izgube strpljenje.

Ne planirate obroke unapred

Ako se glad pojavi u trenutku kad niste spremni, uglavnom ćete posegnuti za nekim nezdravim rešenjima. Nutricionista Stefani Klark predlaže planiranje obroka unapred, koliko god je to moguće. Ukoliko ste u stanju, odvojite vreme tokom vikenda i isplanirajte obroke za sledeću radnu sedmicu i u skladu s tim obavite kupovinu. Na ovaj način ćete sve potrebne namirnice da imate na dohvat ruke i nećete pasti u iskušenje da u nedostatku ideja unosite u organizam nezdrave namirnice.

Ne saopštavate ljudima u svom okruženju da ste na dijeti

Nutricionista Vilov Džeroš savetuje da sa članovima porodice, prijateljima i kolegama s posla obavezno podelite činjenicu da ste na dijeti. Na ovaj način ćete izbeći situacije da vas neko ponudi nezdravom hranom ili pozove na sladoled i nešto slično. Pored toga, ovde je važan psihološki momenat, koje predstavlja svojevrsno obećanje dato sebi i drugima tako što ste najavili da ste na dijeti.

Jedete previše ili premalo proteina

I dok je veći unos proteina karakterističan za dijete sa sniženom količinom ugljenih hidrata, on može blokirati mršavljenje budući da se višak proteina u krvi pretvara u glukozu, čime se onemogućava gubljenje masnih naslaga.

S druge strane, ukoliko ne jedete dovoljno proteina, nećete biti siti, tako da je jako važno da unosite potrebnu količinu proteina u skladu sa našim potrebama i telesnom težinom.

Imate dan za teško varanje

Čitave sedmice pazite šta jedete i zato mislite da zaslužujete i malo oduška, ali to nije preporučljivo.

– Jedan dan teškog varanja može da poništi čitav trud koji ste uložili u pravilnu ishranu u toku sedmice. Ukoliko se fokusirate na taj dan i jedva čekate kada ćete da budete u prilici da jedete šta god poželite, varate sami sebe, a to nije dobro kad su dugoročne navike u pitanju – savetuje nutricionista Vilov Džeroš.

Umesto toga, držite se plana da svaki dan sebe počastite nekom sitnicom, kao što je na primer komadić crne čokolade, pa tako nećete imati potrebu da preterujete jednom sedmično.

Ne pratite dnevni unos kalorija

Praćenje dnevnog unosa kalorija je ključno ukoliko nastojite da izgubite suvišne kilograme, a jedan od načina na koji to možete da postignete je vođenje dnevnika.

– Možete da koristite neku od aplikacija ili dobri stari papir i olovku, ali u svakom slučaju neophodno je da pratite unos svakog zalogaja. Istraživanja su pokazala da je ovo ključno za osobe koje pokušavaju da smršaju, budući da vrlo često u neznanju pojedete mnogo više nego što mislite – kaže nutricionista Mici Dulan.

Izvor: klix.ba
Foto: Twitter/cortaxlosano

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter