Izvor:
14.11.2017 u 16:56
0

KIKIRIKI SAVRŠENA VARIJANTA VEČERNJE GRICKALICE: Uopšte ne sadrži holesterol!

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima, proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima Kikiriki je vrlo kalorična namirnica, ali je jako kvalitetna i zdrava. Zato jedite kikiriki često, ali u umerenim količinama (šaka oljuštenog kikirikija ili 30-50 grama).

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima, proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih. Kao i ostalo orašasto voće kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol. Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršena varijanta večernje grickalice.

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom, te natrijumom. Sve su to minerali, esencijalni su za organizam, jer su sastavni deo elektrolita.

Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, te igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema. Kikiriki je odlična namirnica za dopunjavanje zaliha izgubljenih minerala. Sadrži gvožđe i cink koji su kod većine voća deficitarni.

Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Stil
Foto: Twitter/radiosarajevo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter