Izvor:
08.12.2017 u 22:53
0

LJUTA PAPRIČICA: Dodajte je u ishranu i smanjite želju za soli!

Nekoliko istraživanja je pokazalo da dodavanje ljute papričice u ishranu može da pomogne da konzumiramo manje soli, što je uglavnom povezano i sa nižim krvnim pritiskom.

Nedavno kinesko istraživanje, na uzorku od više od 600 ispitanika, utvrdilo je da su osobe koje su redovno jele ljutu hranu konzumirale 2,5 g soli manje dnevno (to je 1 g natrijuma manje) u poređenju sa onima koji ne jedu ljuto. Osobe koje su jele ljuto imale su u proseku i niži krvni pritisak.
Istraživači su skenerom snimili mozak učesnika istraživanja i utvrdili da se oblasti u mozgu koje stimuliše ljuta i slana hrana preklapaju. Zbog toga što se u tom zajedničkom prostoru odvija slična aktivnost, konzumiranje ljute hrane je smanjilo osetljivost na so, a time je pomoglo ispitanicima i da manje žele slano. Vođa ovog istraživanja, profesor Žiming Žu, prokomentarisao je da istraživači smatraju da ljuta hrana može da prevari naš mozak kad jedemo slanu hranu. Ljuto pomaže da osetimo da je hrana dovoljno slana čak i kad je posolimo manje. Prema tome, preporuka za uvođenje ljute papričice u ishranu mogla bi da ima sveobuhvatne posledice po javno zdravlje, kad se tiče smernica za smanjenje količine soli u ishrani kako bi se snizio pritisak.
Naravno, sa striktno naučne tačke gledišta, ostaje da se proveri da li rezultati ovog istraživanja važe i van Kine, mada logika govori da nema razloga da ne važe.
Međutim, korišćenje ljute hrane ima i drugu stranu. Naime, dva istraživanja sprovedena u Danskoj su takođe pokazala da je uvođenje ljute papričice u ishranu smanjilo želju ispitanika za slanim – ali je zato značajno povećalo želju za slatkom i masnom hranom!
Međutim, treće istraživanje je pokazalo nešto još zanimljivije. Naime, ono je utvrdilo poseban efekat ljute papričice kod ljudi koji inače ne jedu ljuto. Kod ovih ispitanika se pokazalo da je dodavanje pola kašičice ljute aleve paprike u supu smanjilo želju istovremeno i za slanom i za slatkom i za masnom hranom, i u narednom obroku su ti ispitanici u proseku uneli 70 kalorija manje nego obično. To je navelo istraživače da preporuče da bi možda bilo korisno da se ljuta hrana koristi jednom nedeljno, kako se ne bismo navikli na njene efekte i kako bi imala sva tri efekta koje ima na one koji inače ne jedu ljuto – naime, da istovremeno smanjuje želju i za slanom i za slatkom i za masnom hranom.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter