Izvor:
11.12.2017 u 23:13
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: U ovom voću ima pregršt vitamina C, a nije narandža!

Ali, postoji mnogo neočekivanih proizvoda u kojima je vitamina C mnogo više nego u pomorandži i limunu. Da bi se izborili sa stresom, vremenskim uslovima i bolestima, svakoj osobi je potreban vitamin C.

Naučnici su izračunali dnevnu dozu potrebnu za različite grupe ljudi. Na primer, odraslima se preporučuje da koriste 45,0 – 70,0 mg, a deci 40,0 – 50,0 mg, u zavisnosti od starosti.

Koja "prirodna" hrana sadrži puno vitamina C?

ŠIPAK

U 100 grama sušenih bobica nalazi se 1200 mg vitamina C. Pored toga, šipak je izuzetno bogat antioksidansima. Korisne osobine se zadržavaju, u suvom i svežem obliku.

CRVENA I ZELENA PAPRIKA

Crvena paprika sadrži 4 puta više askorbinske kiseline nego pomorandža – oko 250 mg. Zelena paprika sadrži 120 mg. Dodatni bonus su vitamin A i antioksidansi.

PASJI TRN

U 100 grama ove biljke se nalazi 200 mg vitamina C. Osim toga, njena velika prednost je da se može čuvati duže vreme u frižideru.

JABUKE

100 grama jabuke sadrži 165 mg askorbinske kiseline, kao i mnoge korisne minerale i vitamine: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijuma i vitamin E, B1, B2, B6 karotin.

PERŠUN, MIROĐIJA

Samo 100 grama peršuna sadrži 150 mg vitamina C. Ovo mirisno bilje je bogato vitaminima B, PP, A, provitaminom A, a sadrži i folnu kiselinu. Štaviše, u peršunu se nalazi kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i fosfor.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter