Izvor:
13.01.2018 u 02:15
0

PRIRODNI LEK: Smokve i rotkva protiv šuljeva!

Lečenje osnovnog uzroka, a to je hronični zatvor, jedini je način da se trajno ratosiljamo hemoroida. Za početak, celom digestivnom traktu mora se pružiti potpun odmor na nekoliko dana, kako bi se temeljno očistila creva.

Primarni uzrok šuljeva je hronični zatvor i drugi crevni poremećaji. Pritisak koji se vrši da bi se obavila velika nužda i time ispraznila zapušena creva i zakrčenje izazvano zatvorom na kraju dovodi do hemoroida. Upotreba purgativa za otklanjanje zatvora, čime se vrši efekat iritiranja i slabljenja obloge rektuma, takođe dovodi do uvećanja i upale vena i krvarenja sluzne obloge. Mentalna napetost je takođe jedan od glavnih uzroka hemoroida. Ljudi koji su večito u žurbi često vrše dodatan napor pri pražnjenju creva i nuždu obavljaju na brzinu, umesto da im to predstavlja trenutak za opuštanje. Pritisak koji na taj način vrše analni mišići loše utiče na okolna tkiva. Dodatni rektalni pritisak i zakrčenje vena, do koga usled toga dolazi, pogoduju pojavi hemoroida. Verovatno je i nasledni faktor značajan u razvoju oboljenja.

Suve smokve – prvi izbor
Najvažniji prehrambeni lek za šuljeve jesu suve smokve. Tri ili četiri suve smokve trebalo potopiti prekonoć u vodu, nakon što smo ih temeljno oprali vrelom vodom. Ujutro bi ih trebalo uzimati na tašte, skupa sa vodom u kojoj su bile potopljene. Takođe bi ih trebalo uzimati i uveče, na sličan način. Ovaj tre¬tman trebalo bi da potraje tri do četiri nedelje. Malene semenke ovih voćki poseduju izvanredno svojstvo da stimulišu peristaličko kretanje creva. Ovim se olakšava izbacivanje fekalija i odvodni kanal se održava čistim. Kad se ukloni pritisak na anus i hemoroidi se smanjuju.

Bela rotkva
Bela rotkva se takođe smatra dragocenim lekom u tretmanu šuljeva. Kod ovakvog stanja uzima se narendana rotkva, pomešana sa medom. Ovo povrće takođe se može uzimati u obliku soka, u koji je stavljeno navrh noža soli. Uzima se u dozama od 60 do 90ml izjutra i uveče. Bela rotkva koja je dobro ispasirana i izmešana s mlekom, pretvorena u pastu, jednako će koristiti ako se u obliku paste nanese na upaljene šuljeve. Ona će otkloniti bol i otok.

Voda pomaže i iznutra i spolja
Osoba koja ima problem sa šuljevima bi trebalo da svakodnevno pije od šest do osam čaša vode.
Trebalo bi da izbegava naprezanje prilikom vršenja nužde.
Tretman hladnom vodom pomaže venama da se skupe i snaži im zidove. Tretman se obavlja tako što se na dva minuta sedne u kadu ispunjenu hladnom vodom, s kolenima privučenim do brade. Nivo vode bi trebalo da prekrije kukove. Ovo bi trebalo raditi dvaput dnevno.
Ostali tretmani vodom, korisni za lečenje šuljeva, uključuju dugotrajno tuširanje hladnom vodom i hladne komprese, koje se stavljaju u predelu rektuma sat vremena pre odlaska na spavanje.

Vežbajte za svoje zdravlje
Pacijent koji pati od hemoroida mora preduzeti svaki mogući napor da bi ojačao svoj celokupni sistem. Vežbe igraju važnu korektivnu ulogu u ovakvom stanju. Pokreti koji aktiviraju abdominalne mišiće poboljšaće cirkulaciju u oblasti rektuma i ublažiti zapušenje. Fizičke aktivnosti na otvorenom, kao što su šetnja i plivanje, odlične su metode za izgradnju opšteg zdravlja. Joga krije poput đala netija i vamandotija, i asane kao što su sarvangasana, viparit karani, halasana, gomukasana takodje su od velike koristi. Sarvangasana je posebno korisna, budući da crpe ustajalu krv iz anusa.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter