IMA DUGU TRADICIJU: Ovaj namaz pruža duži osećaj sitosti i sprečava prejedanje!

 

Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka, a postalo je trend u ishrani tokom prethodne decenije. Ono se sve češće nalazi i na trpezi naših domaćica, upravo zbog svojih hranljivih svojstva.

Arapski namaz humus se priprema od kuvanih leblebija, paste od susama, limuna i belog luka, a veoma je dobar za zdravlje jer sadrži mnogo vitamina, minerala i zdravih masti. 

Osnovni sastojak humusa je leblebija, biljka koja je odličan izvor gvožđa. 

Mnogi ljudi koji se opredele za vegansku ili vegeterijansku ishranu su zabrinuti zbog deficita gvožđa u organizmu, zbog čega se trude da humus bude zastupljen na njihovom svakodnevnom meniju. 

"Osim toga, leblebija sadrži i vitamin C koji pomaže apsorpciji gvožđa", objašnjava Sara Vikers za "Medikal dejli" (Medical Daily) i dodaje da konzumiranje humusa može da pomogne ljudima koji imaju problema sa anemijom.

Zbog pogrešnog uverenja da samo meso sadrži mnogo proteina, postoji veliki broj biljaka koje sadrže ovu materiju - a humus je jedna od njih. 

Humus je bogat izvor proteina, stvara duži osećaj sitosti i sprečava prejedanje. 

"Ako želite da smanjite unos prerađenih životnjskih masti, možete koristiti humus kao zamenu za maslac ili majonez", savetuje Sara. 

Sam humus ima odličan ukus, a na tržištu možete pronaći ovaj namaz i sa čilijem, avokadom, kikirikijem.

 

Izvor: B92
Foto: instagram/jaleoenlacocina

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost