Izvor:
24.07.2016 u 16:24
0

NAJBOLJA HRANA ZA LETNJE DANE: Evo šta treba da jedete u velikim količinama, a šta treba IZBEGAVATI

Letne vrućine mogu biti opasne za naše zdravlje, ali uz pravilnu negu kože i sklanjanje sa sunca mnogo nam može pomoći i hrana.

Tokom letnih meseci svaki će stručnjak za ishranu i zdravlje naglasiti da treba jesti što laganiju i nemasnu hranu jer ćemo u suprotnom još teže podnositi vrućinu. To zapravo znači da je najbolje okrenuti se sezonskim namirnicama, voću i povrću, jer se priroda pobrinula da nam bude lakše.

Uz puno tečnosti poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko predloga što birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.

Kako preporučuju nutricionisti, lubenica je idealno letno osveženje. Slatka je i sočna, a 90 posto nje čini voda.

Na dnevnoj bazi svakako treba da jedete i trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati telo pa ćete lakše podnositi vrućine.

Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vodom i vitaminima. Paradajz je naprimer bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnih sunčevih zraka. Krastavci su poput lubenice puni vode dok tikvice možete pripremati na bezbroj načina. Idealne su na žaru, ukoliko odlučite da idete negde na roštilj ovih dana.

Zaboravite na pečenu i tešku hranu. Birajte ribu, piletinu ili puretinu uz obilje svežeg povrća i salata.

Čokolade i kolače zamenite osvežavajućim jogurtom s voćem, sladoledom ili sutijem koji lako možete napraviti kod kuće. Ako se već poželite kolača ili torte, radije ih napravite kod kuće zbog opasnosti poput salmonele. Leti se može lako dogoditi da su jaja pokvarena, a ona idu i u sladoled.

Probajte da napravite jednostavnu tortu od jogurta i višanja ili tortu s kupinama i sirom.

Izbegavajte 'bele namirnice'! 'Belim namirnicama' smatraju se beli hleb, šećer, riža i slična hrana. Znamo da se ni inače ne nalaze na listi poželjnih, zdravih namirnica jer se ne radi o proizvodima od celovitih žitarica, ali leti ih je još bolje izbegavati uz mnogo veću ponudu sveže i zdravije hrane.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter