Izvor:
29.03.2018 u 20:49
0

RAZBIJTE IH: Ovo su tri mita o konzervisanoj hrani!

Svi naravno želimo da se hranimo zdravo. I svi želimo što više sveže hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzervisanoj hrani kao nužno lošoj.

MIT 1: Konzervisana hrana sadrži konzervanse

Reč konzerva potiče od lat. conservare, što znači ‘sačuvati’. Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka.

Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje sprečava termičkom sterilizacijom.

MIT 2: Konzerviranjem se gube nutritivne vrednosti

Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svežih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svežu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.

Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i sveže. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline.

MIT 3: Mentalna ambalaža nije dobra

U današnje vreme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Takođe, metal može da se reciklira.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter