Izvor:
30.03.2018 u 20:20
0

ČUVARI SRCA: Jabuke kao lek!

Nedavno istraživanje pokazalo je da je svakodnevna konzumacija jabuka povezana sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, usled popravljanja funkcije endotela krvnih sudova.

Tim istraživača iz Australije odlučio je da ispita da li je tačna stara engleska izreka "jedna jabuka dnevno, pa nećete morati kod lekara" – bar što se tiče kardiovaskularnog zdravlja. Već su neka ranija proučavanja pokazala da postoji obrnuta sazmera između konzumiranja jabuka i smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja. Jedan od prvih pokazatelja rizika od povišenog pritiska i kardiovaskularnih oboljenja je poremećaj funkcije endotela.
Poremećajem funkcije endotela se smatra kad zdravi krvni sudovi postaju ukočeni i imaju manju sposobnost da se prošire. Smatra se da je ovaj proces prethodnik hipertenzije, a kasnije može da vodi do upalnih promena na krvnim sudovima i većeg rizika od stvaranja trombova.
U ovom istraživanju učestvovalo je 30 ljudi koji su imali bar jedan faktor rizika od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su gojaznost, povišen krvni pritisak, povišen ukupni holesterol, povišen šećer. Jedna grupa je jela jabuke sa korom, a druga, kontrolna, oljuštene jabuke. Istraživači su merili promene u krvnom pritisku, holesterol, glukozu, nitrate, nitrite i ostale pokazatelje.
Podaci koji su dobijeni otkrili su da se endotelijalna funkcija veoma poboljšala dva sata nakon konzumacije jabuke, kao i dugoročno, nakon svakodnevne konzumacije jabuke. Ali, to je važilo samo za one koji su konzumirali jabuke sa korom (oljuštene jabuke nisu dale takav rezultat)! U ostalim pokazateljima nije bilo promena.
Istraživači su na kraju zaključili da njihovo istraživanje podržava teoriju da namirnice bogate flavonoidima (jabuka u ovom slučaju) deluju kao prevencija kardiovaskularnih oboljenja poboljšavajući funkciju endotela, i nakon kratkoročne i nakon dugoročne konzumacije.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter