Izvor:
13.04.2018 u 23:10
0

NAUČNICI OTKRIVAJU: Tokom menstruacije možete da dobijete 5 kilograma? (foto)

Dobijanje kilograma tokom menstruacije jedna je od stavki koje žene ne mogu da smisle. Naime, svaka pripadnica nežnijeg pola tokom menstruacije dobije i do dva kilograma, a ovo su načini zbog kojih se žene osećaju nadoveno tokom ciklusa.

Kada ste u ciklusu ne gledate gde vam ruka ide i ne birate šta ćete jesti, a naročito posežete za grickalicama i slatkišima jer do nih najlakše dolazite. Ali, da li zante da svi ti ugljenohidrati dodatno pospešuju zadržavanje vode u telu? Upravo je to jedan od razloga zašto se osećate naduto.

Progesteron kao "neprijatelj"

Nivo progesterona poraste u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osetljivost grudi i dobijanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog "navale" progesterona telo izvlači tečnost iz krvnih sudova, te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato jer se telo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe nivo progesterona pada i telo se s prestankom menstruacije vraća u pređašnje stanje.

Kilogrami i nakon menstruacije

S obzirom na to da, kako tvrde stručnjaci, tokom menstruacije možete da dobijete i do 5 kilograma, veoma je važno da tih dana pijete što više tečnosti i da jedete belančevine. Postoje slučajevi da ukoliko se ugojite u toku mesčnice, taj višak i zadržite i nakon što se ciklus završi.

Preskačete vežbe

Baš zbog toga što se osećate naduto i što imate bolne menstruacije, odustajte od vežbanja na koje ste inače navikli. Kretanje i znojenje, kao i inače pa i tih dana u mesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšaće grčeve.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter