Izvor:
02.05.2018 u 13:10
0

DELOTVORNE ZA ORGANIZAM: Jedite ove namirnice i uvek ćete biti zdravi!

Ovo su neke od namirnica koje bi trebalo redovno da konzumiramo zbog dobrog dejstva na zdravlje celog organizma.

1. Orašasti plodovi

Onkolog Metju Jargelun za užinu bira bademe ili pistaće, kaže za “Women’s Health”. “To je odličan način da utolim glad i želju za masnim ili slatkim grickalicama koje doprinose debljanju”, kaže.

Čak je i jedno istraživanje pokazalo da pušači koji jedu orašaste plodove smanjuju time rizik od raka pluća. Jedite 20 do 24 komada orašastih plodova na dan.

2. Riba

Urolog Kristofer Segal jede ribu, ali ne i meso. Njegova tipična večera je file lososa sa smeđom rižom i povrćem. Jedite ovakav obrok dva puta nedeljno. Svojim pacijentima kažem da je hrana zdrava za srce povezana i s manjim rizikom od raka prostate, dodaje.

3. Đumbir

Đumbir nije svima omiljena namirnica zbog svog jakog ukusa, ali njegova svojstva, koja čuvaju zdravlje i lepotu, trebalo bi da budu biti dovoljan razlog za čestu upotrebu ove namirnice. Rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu “Nutrition” su pokazali kako ekstrakt đumbira može da ubije ćelije raka prostate, ne dirajući one zdrave.

4. Beli luk

Osim što može da snizi povišeni krvni pritisak i zaštiti nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih lekova, a kineski naučnici tvrde da može prepoloviti rizik od razvijanja raka pluća.

Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Điangsu analizirali su podatke preko 1.400 pacijenata s rakom i uporedili ih s 4.500 zdravih osoba. Naime, ispitanici koji su redovno jeli sirovi beli luk, što znači bar dva puta nedeljno, snizili su svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 posto.

Kada su se koncentrisali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili kako su oni koji su jeli sirovi beli luk smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 posto, što je svejedno dobar postotak.

5. Kurkuma

Dosadašnja sprovedena istraživanja pokazuju kako kurkumin može da bude prevencija za nastanak raka, kao i da može da uspori njegov rast. Hemoterapiju čini efektivnijom, i štiti one zdrave ćelije, objasnili su doktori poznate Majo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država.

Delovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno delovanje i smanjivanje otečenosti.

6. Borovnice

Sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcijuma, fosfora i gvožđa i vitamina C.

Ovo ukusno voće se preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i slčno.

Osim što borovnice imaju jedinstveni efekat na ljudsku mrežnjaču, mozak i tumorne ćelije, dobra je vest da ovo slasno voće ima pozitivan učinak i na bolesti jetru.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter