Izvor:
10.05.2018 u 19:42
0

TRUDNICE OPREZ: Ove namirnice nije preporučljivo jesti!

Tokom trudnoće važna je uravnotežena i raznolika ishrana, a gladovanje i preskakanje obroka su zabranjeni.

1. Riba koja sadrži veće količine žive

Ova riba je povezana s kašnjenjima u razvoju i oštećenjima mozga. To su na primer morski pas, sabljarka, skuša i veće količine tune.

2. Sirova jaja

S jajima treba biti pažljiv posebno zbog mogućeg izlaganja salmoneli. Izbegavajte domaći majonez i soseve koji se prave od sirovih jaja.

3. Mesni narezak

Pokušajte izbegavati mesne prerađevine poput kobasica, pašteta. One mogu sadržati bakteriju listeriju koja može zakomplikovati trudnoću.

4. Meki sir

Preporučljivo je izbegavati meke sireve i nepasterizovano mleko, također zbog listerije koja može preko majke na bebu preći kroz posteljicu i tako je zaraziti.

5. Čajevi i začini

Možete piti sve čajeve u trudnoći, samo pazite na količinu kofeina.

Savetuje da pripazite s crnim čajem, kao i sa čajem od slatkog korena. A od začina je dobro izbegavati cimet jer može teško pasti na želudac.

6. Konzervirana hrana

Glavna briga naučnika su same konzerve zbog takozvanog bisfenola A ili BPA-a.

– Izloženost bisfenolu A u fazi razvoja fetusa može povećati rizik od problema s ponašanjem poput hiperaktivnosti i agresije, dijabetesa, srčanih bolesti i promena u funkciji jetre. kažu doktori, i ne savetuje se ishrana isključivo konzerviranom hranom, ali da zbog jedne konzerve dnevno ne bi trebalo da ste zabrinuti.

7. Kofein

Izbegavajte kafu u velikim količinama.

Savetuje se da možete piti kafu ako ste trudni, ali da morate smanjiti količinu na ne više od 200 miligrama kofeina dnevno. Dodaje i da jedna šoljica sadrži oko 90 miligrama kofeina pa dve male šoljice dnevno ne bi trebale imati uticaja na bebu.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter