Izvor:
03.06.2018 u 21:30
0

VIŠE VITAMINA I MINERALA: Koja zelena salata je najzdravija!

Neke vrste obezbeđuju više vitamina i minerala od drugih. Uporedili smo neke od njih, a spisak koji objavljujemo poređan je od 5. do 1. mesta.

Ajsberg zelena salata
Ajsberg ne nudi mnogo. Ima veoma malo kalorija (šolja iseckane ajsberg salate ima samo 8 kalorija, u poređenju sa rukolom koja ima 28, ili sa 33 kalorije koliko ima kelj), ali je uglavnom nutritivno neutralna i većinom sastavljena od vode.

Rukola
Bogata je vitaminom A, te prija kostima i mozgu. Takođe je bogata gvožđem, pa se preporučuje sportistima, jer gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima u transportu kiseonika do mišića. Najbolje je jesti je što jednostavnije, sa kvalitetnim maslinovim uljem i parmezanom.

Rimska zelena salata
Sadrži vitamine K, C i A, koji jačaju imunitet. Poslužite je sa maslinovim uljem, mladim crnim lukom, zelenim paprikama i feta sirom.

Spanać
Odličan je izvor gvožđa i mangana koji su važni za zdravlje kostiju i kože, a deluju i u antioksidativno (u borbi protiv slobodnih radikala). Spanać je bogat i folatom, koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a preporučuje se i trudnicama (folat je važan za neurološko formiranje ploda).

Kelj
Pobednik ovog malog nadmetanja! Ima najviše hranljivih sastojaka od zelenolisnog povrća. Odličan je izvor kalcijuma i vitamina A i C, a dobar izvor kalijuma, gvožđa i mangana. Probajte ga sa kremastim prelivom (npr. preliv na bazi grčkog jogurta).

Kako poslužiti zelenolisno povrće
Pomešajte ga sa složenim ugljenim hidratima (pasulj, kinoa, batat, integralna testenina, voće), posnim proteinima (tofu, jaja), zdravim mastima (avokado, orašasto voće, semenke, prelivi na bazi kvalitetnih hladno ceđenih ulja).

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter