Izvor:
14.06.2018 u 06:46
0

ZAŠTO JE DOBRO JESTI ČETIRI BADEMA DNEVNO? Čuvaju srce, skidaju kilograme, peglaju bore!

Bademi su prepuni vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranljivih materija i čine nas zdravim. Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranjive grickalice prepune raznih zdravstvenih blagodati. Samo nekoliko njih dnevno može nam pomoći u poboljšanu zdravlja srca, odnosno sprečavanju bolesti srca. Takođe pomaže u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Pogledaj šta će se dogoditi vašem telu ako budete jeli četiri badema svaki dan:

1. Smanjuje nivo holesterola

Bademi su poznati kao najučinkovitiji kada je reč o smanjenju lošeg holesterola. Ako vam je nivo holesterola već visok, pokušajte da povećati unos badema na 20-30 komada dnevno.

2. Zdrava kosa

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose ali i jačanju kose. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovečnost.

3. Sprečava bolesti srca

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i vena. Jedenje badema s "kožom" pomaže u sprečavanju ishemijskog srčanog udara ili drugih srčanih stanja. To je jedna od najznačajnijih zdravstvenih benefita svakodnevne konzumacije badema.

4. Sprečava nastanak bora

Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena – belančevine odgovorne za tonus kože. Sadrži i vitamin E, antioksidans koji pomaže u borbi protiv znakova starenja.

5. Popravlja crevnu floru

Ljuskica badema sadrži probiotike potrebne za rast i razmnožavanje dobrih crevnih bakterija. Ako postoji neravnoteža, mogu se pojaviti simptomi poput bolova u stomaku, lošeg zadaha i probavnih smetnji. Zato se preporučuje svakodnevna upotreba bademe.

6. Mršavljenje

Konzumacija badema će te podstaći da jedeš manje ugljenih hidrata tokom dana. Pomaže pri normalizaciji metabolizma ali takođe doprinosi gubitku težine. Sadrži vlakna koja nam daju osećaj sitosti. Ovo je jedna od top zdravstvenih prednosti badema za naše telo.

7. Poboljšava moždanu aktivnost

Budući da bademi sadrže vitamin E, to pomaže u poboljšanju pamćenja (ako se redovno konzumiraju). Ovi orašasti plodovi takođe usporavaju starenje mozga.

8. Smanjuju rizik od raka debelog creva

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu lezija koje vode do raka debelog creva. Dakle, redovna konzumacija badema smanjuje rizik od karcinoma.

9. Pomaže u borbi protiv kamenja u žuči

Bademi su povezani sa smanjenjem pojave kamenja u žučnoj kesi. Naime, to je zato jer bademi smanjuju nivo lošeg holesterola ali i zbog dobrog delovanja antioksidansa.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter