Izvor:
20.06.2018 u 14:20
0

NAJZNAČAJNIJI IZVOR ANTIOKSIDANASA: 8 načina da učinite kafu zdravijom!

Možda će vas ovo iznenaditi, ali za mnoge ljude kafa je najznačajniji izvor antioksidanasa u ishrani, pogotovo za one koji konzumiraju veoma malo voća i povrća. Zato se vredi potruditi da ovaj tradicionalni napitak učinimo što zdravijim.

Ne pijte kafu posle 2 po podne. Kafa je stimulans. Ona nam daje priliv energije i pomaže da ostanemo budni. Ali, ako pijemo kafu kasno po podne, to može da nam omete san, pošto je potrebno više sati da se kofein potpuno eliminiše iz organizma. Zato je dobar savet da se kafa ne pije nakon 2 ili 3 sata po podne. Ako vam je nešto ipak potrebno u to vreme, uzmite na primer zeleni čaj, koji takođe deluje stimulativno, ali ima znatno manje kofeina od kafe.
Ne trpajte šećer u kafu. Veoma je lako pretvoriti kafu u prilično nezdrav napitak, a dodavanje šećera je svakako čini mnogo manje zdravom.
Odaberite kvalitetnu kafu, po mogućstvu organsku. Kao i u slučaju drugih vrsta namirnica, nisu sve kafe iste. Ako možete da nađete čistu arabiku, uzmite je svakako, jer je kvalitetnija i ima manje kofeina od komercijalnih kafenih mešavina. A ako možete da nađete organski gajenu arabiku, to je više nego preporučljivo, s obzirom da konvencionalno gajena kafa spada u kulture koje se najviše tretiraju raznim hemikalijama.
Ne koristite veštačke zaslađivače. Mada dodavanje šećere u kafu nije zdravo, slađenje kafe veštačkim zaslađivačima je još gora ideja. Brojna nova istraživanja povezuju veštačke zaslađivače sa gomilom zdravstvenih problema. Ako baš ne možete da podnesete gorak ukus kafe, dodajte steviju – potpuno prirodni biljni zaslađivač, slađeg ukusa od šećera, a bez kalorijskog sadržaja.
Dodajte u kafu malo cimeta. Cimet je mirišljav i izuzetno zdrav začin, koji se odlično slaže sa aromom kafe. Istraživanja pokazuju da doprinosi sniženju šećera u krvi, kao i holesterola i triglicerida. Kafa sa cimetom je mnogo zdraviji napitak.
Izbegavajte niskomasne i veštačke kremove za kafu. Komercijalni kremovi za kafu su uglavnom puni neprirodnih, štetnih sastojaka. Umesto njih, koristite prirodnu pavlaku.
Dodajte malo kakaoa u kafu. Kakao je takođe pun antioksidanasa i povezan sa nizom zdravstvenih dobrobiti, uključujući smanjenje rizika od srčanih oboljenja. A daće kafi još primamljiviju aromu.
Koristite filter kafu. Sveže kuvana kafa sadrži tzv. diterpene, supstance koje mogu da podignu nivo holesterola u krvi. Ako imate problem sa holesterolom, preporučljivo je da izaberete filter kafu. Filter efikasno zadržava diterpene, ali propušta sve ostale korisne sastojke kafe.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter