Izvor:
06.03.2018 u 22:42
0

NEPODNOŠLJIVI BOL: Dokazano da su menstrualni grčevi bolni poput infarkta!

Kao što verovatno i sama znaš, ponekad nam je najlakše prećutati i ni ne pokušavati to objasniti svojim kolegama ili prijateljima, pa radije trpimo bolove i čekamo da prođu.

Iako mi žene jako dobro razumemo koliko menstruacija i menstrualni grčevi mogu biti bolni i nepodnošljivi i iako je te bolove moguće opisati kao one koji bi nastali da vas neko satima udara u stomak, isto to objasniti ljudima koji nemaju menstruaciju (muškarcima) može biti prilično komplikovano.

Kao što verovatno i sama znaš, ponekad nam je najlakše prećutati i ni ne pokušavati to objasniti svojim kolegama ili prijateljima, pa radije trpimo bolove i čekamo da prođu. No, možda to konačno više neće biti potrebno.

Naučnici su konačno potvrdili

Naime, naučnici su menstrualne grčeve, koji se još nazivaju i dismenoreja, prema bolu koji izazivaju okarakterisali gotovo jednakima kao i srčani udar. Profesor reproduktivnog zdravlja sa Univerziteta u Londonu, Džon Džilbaud, potvrdio je kako su njegove pacijentkinje bol prilikom menstruacije i menstrualne grčeve najčešće opisivale upravo “sličnima srčanome udaru”.

I, ovo nam se ipak čini mrvicu boljim korakom od onoga što smo doživljavale do sada, kad su nam lekari prepisivali klasične tablete protiv bolova koje bi trebalo da nam pomognu. Takođe, lepo je imati ovakvo konkretno poređenje s obzirom da ni jedna od nas koja je iskusila taj bol verovatno ne želi da se naziva ‘histeričnom’ ili ‘preosetljivom’.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Twitter/RTV BN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter