Izvor:
07.08.2018 u 13:15
0

IZUZETNO LEKOVIT: Ananas protiv upala i malignih promena!

Bromelain, glavna lekovita materija u ananasu, uklanja upale isto tako efikasno kao i lekovi. On smanjuje otoke, pomaže protiv gušobolje, pomaže kod artritisa i podagre i ubrzava varenje proteina. Sada su istraživanja pokazala da je ananas veoma efikasan čak i u prevenciji i lečenju raka.

Ništa nas toliko ne asocira na sliku letnjeg povetarca i opuštanja kao što je to ananas, slatka tropska voćka. Dok pomisao na zabavu na suncu relaksira um, ananas, kao namirnica, u velikoj meri može da pomogne našem telu. U proučavanju objavljenom u časopisu Cancer Letter, naučnici Indijskog instituta za toksikološka istraživanja skrenuli su pažnju na antiinflamatorna, antiinvazivna i antimetastatička svojstva bromelaina. Oni su proučavali njegove efekte koji sprečavaju nastanak tumora, na indukovanim tumorskim kožnim formacijama kod miševa

Bromelain smanjuje tumore. Prethodno tretiranje bromelainom imalo je za posledicu smanjenje ukupnog broja indukovanih tumora, kao i prosečnog broja tumora po eksperimentalnoj jedinki. Smanjenje veličine tumora iznosilo je 65%. Naučnici su istražili kako se ovo dešava, prateći komponente ćelijskih signalnih puteva, posebno ciljajući proteine koji su uključeni u ćelijsku smrt. Tretman bromelainom je doveo do povećanog delovanja jednog antikancerogenog gena p53, nakon čege je sledila deaktivacija proinflamatornog faktora iz jezgre ćelije (faktora koji izaziva upale). Istraživači su zaključili da je bromelain sprečio formiranje pogrešne DNK i indukovane modulacije neodgovarajućih ćelijskih signala.
Bromelain iz ananasa je komplikovana mešavina supstanci, od kojih je najšire proučena grupa enzima za varenje belančevina, ili proteolitičkih enzima. Enzimi daju bromelainu njegovu sposobnost da razlaže fibrinozna vlakna i sprečava zgrušavanje krvi (stvaranje trombova). Tumori često imaju zaštitni sloj načinjen od fibrina, koje bromelain rastvara, zahvaljujući svom fibrinolitičkom delovanju, i to je još jedan razlog što je toliko efikasan protiv raka.
Bromelain protiv tromboze. Dva klinička ispitivanja na srčanim bolesnicima pokazala su i da bromelain eliminiše trombozu. Terapeutske doze suplemenata bromelaina su brzo zaustavljale upalu i bile u stanju da smanje pretereno zgrušavanje krvi.
Ublažava sinuzitis bolje od lekova. Nemačka komisija E je odobrila upotrebu bromelaina za lečenje sinuzitisa. Klinička proučavanja su pokazala da su se deca kojima je bio dijagnostikovan hronični sinuzitis oporavljala znatno brže kada su bila lečena bromelainom, nego u slučaju ostalih tretmana.
Odličan protiv uboja i upala. Bromelain je efikasan u tretiranju uboja, uganuća i istegnuća tako što smanjuje otok, osetljivost i bol. On odlično deluje i na smanjenje postoperativnih otoka.

Postoje izveštaji i da je bromelain efikasan kao tretman protiv raznih inflamatornih bolesti, uključujući i inflamatornu bolest creva. Istraživanje Medicinskog fakulteta Djuk univerziteta, objavljano u časopisu Clinical Immunology, utvrdilo je da bromelain može da efikasno smanji kretanje neutrofila ka mestu akutne upale. On podržava specifično uklanjanje kritičnog receptora himokina.

Ananas najbolji svež. Kao što vidite, veoma je korisno jesti ananas. Ali, važno je da ga nabavite svežeg. U konzervisanom ananasu, većina bromelaina se uništava zagrevanjem prilikom konzervisanja. Ipak, prirodno sušeni ananas spada u relativno dobre izvore bromelaina.
Iako se ananas može dodavati u razna jela ili voćne salate, bitno je znati sledeće: ne treba ga jesti sa namirnicama koje sadrže proteine (npr. sir, jezgrasto voće i sl). Ukoliko se ananas konzumira sa proteinima, njegovi digestivni enzimi (sastojci bromelaina) iskoristiće se da se pomogne varenje tih proteina, umesto da ispolje svoja lekovita svojstva.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter