NE MORA DA ZNAČI DA STE TRUDNI: Postoje tri razloga zbog kojih vam menstruacija kasni, evo o čemu je reč!

 

Ukoliko vam menstruacija kasni ne mora da znači da su u pitanju hormoni, trudnoća ili prerana menopauza. Obratite pažnju da li zapostavljate svoje zdravlje jer to može uzrokovati izostanak mesečnog ciklusa. Neki od uzroka mogu biti prepuštanje stresu, putovanja koja mogu biti šok za organizam i premalo sna.

Stres

Stres mogu da uzrokovati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preselenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.

Naime, veliki stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Putovanja

Duža putovanja, posebno duža mogu biti veliki šok za telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "jet laga" – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. Ali ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Premalo sna

 Odmor nije sedenje ispred tv-a, morate se naspavati.  Premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne rutine i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live