Izvor:
06.09.2016 u 18:01
0

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA: Ove GREŠKE u održavanju higijene izazivaju RAK

Kada je u pitanju održavanje higijene, svaka žena bi trebalo da obrati pažnju na tretmane kojima se služi. Na jedan koji koriste milioni žena, potrebno je da se posebno osvrnete, jer može da izazove rak.

To je prva studija koja povezuje rizik od raka jajnika s higijenskim tretmanom, kojim se danas služe milioni žena. Razlog zbog kog je tako tek treba da se utvrdi, prenosi portal Nezavisne.

Poznato je samo da se ispiranjem vagine irigatorom i sličnim pomagalima odstranjuju dobre bakterije, koje održavaju Ph vrednost sluzokože, pa podstiče stvaranje štetnih bakterija, koje mogu da dovedu do gljivične infekcije, koja zatim može zahvatiti matericu, jajnike i Falopijeve tube.

Ispiranje je ranije povezano sa zapaljenskom bolešću karlice, vanmateričnom trudnoćom, rakom materice, smanjenom plodnošću i seksualno prenosivim bolestima.

Uprkos takvim rezultatima i preporukama ginekologa da žene odustanu od ove prakse, čak 25 odsto njih, starosti između 15 i 44 godine, ispira vaginu.

U istraživanju koje je započeto 2003. učestvovala je 41.000 žena iz SAD i Portorika. Svaka od njih imala je sestru obolelu od raka dojke, ali su bile potpuno zdrave kada su se pridružile istraživanju.

U julu 2014. kod 154 je otkriven rak jajnika. Žene koje su redovno ispirale vaginu tokom godine u kojoj je započeta studija bile su izložene gotovo dva puta većem riziku da obole od raka.

Povezanost je bila još izraženija kada su istraživači proučili samo one slučajeve kod kojih nije bilo gena izazivača raka dojke u porodici.

Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdila povezanost.

Klaris Vajnberg, vođa nove studije, kaže da postoji mnogo razloga da se izbegava ispiranje vagine, a nijedan koji ga podržava.

HappyTv.rs
Foto: santhuoc.vn

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter