Izvor:
05.12.2018 u 18:27
0

UZIMAJTE ANTIBIOTIKE SAVESNO: Poništite neželjene efekte!

Sa ledenim danima koji su nam došli, stižu nam i prehlade, virusi se lakše prenose jer pretežno boravimo u zatvorenim prostorijama, a bakterije možemo da nađemo svuda – u gradskom prevozu, kancelarijama, dečjim kolektivima…

Upravo zimski meseci su "sezona" bakterijskih infekcija i antibiotika koji obavezno idu uz njih, poneka čak i petnaest dana. Iako je njihova upotreba tada neophodna, antibiotici često mogu da dovedu i do neželjenih efekata.

Iako pomažu organizmu da se izbori sa bakterijama uzimanje antibiotika često prate i neželjeni efekti jer oni uništavaju dobre bakterije u crevima. A dobre bakterije, kako znamo, imaju veliku ulogu u organizmu, pre svega što nam održavaju imunitet.

Kod uzimanja antibiotika najbitnije su dve stvari:

1.Antibiotike nikada nemojte da uzimate na svoju ruku
2.Uz antibiotike obavezno uzimajte i probiotike

Prvo pravilo je jasno, antibiotike u lečenje smete da uključite samo kada ih lekar prepiše. A što se tiče probitika neophodno je da počnete njihovu upotrebu u isto vreme kao i upotrebu antibiotika, ali i barem nedelju dana nakon prestanka terapije zbog produženog dejstva antibiotika. Još jedno važno pravilo, koje lekari preporučuju, jeste da između uzimanja antibiotika i probiotika napravi razmak od najmanje dva sata jer će u suprotnom antibiotik uništiti i dobre probiotske bakterije.

Još jedna dobra vest je da uzimanje probiotika, odnosno dobrih bakterija kao rezultat može da ima gubitak kilograma. One takođe reguliše zdravlje urinarnog trakta i sprečavaju nastanak infekcija.

Kurir
Foto: Instagram/indignantgnome

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter