Izvor:
19.12.2018 u 11:40
0

PLILULE ZA KONTRACEPCIJU: Tableta za dan posle ima neželjena dejstva!

Iako je tu da vas u poslednjem trenutku izvuče iz nezgodne situacije, pilula za dan posle ipak može loše uticati na vaš organizam.

Postoji nekoliko situacija u kojima biste mogli da popijete pilulu za dan poslije. Možda je tokom odnosa pukao kondom, zaboravili ste da popijete pilulu ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, ova pilula je aktivna tokom pet dana od nezaštićenog odnosa i sprečava nastajanje trudnoće.

Kako pilula funkcioniše

Ona sadrži visok nivo hormona (najčešće hormon progestin, ali hitna kontracepcija ponekad sadrži i estrogen pored progestina), što zaustavlja ovulaciju. Sprečavajući vaše jajnike da oslobode jajašca, pilula sprečava da zatrudnite.

Očekujte neželjene efekte

Nakon što popijete pilulu, možete u toku 24 časa osetiti neke simptome — i oni nisu nimalo prijatni. Žene koje su koristile pilulu za dan posle osećale su mučninu, bol u donjem stomaku, povraćale su, imale su glavobolje, a žalile su se i na iscrpljenost kao i na osetljivost dojki.

Malo krvarenja je normalno

Možete iskusiti tzv. atipični period, koji podrazumeva malo krvarenja nakon što ste popili hitnu kontracepciju. Međutim, ako krvarenje potraje nekoliko dana i umesto da se smanjuje postaje obilnije, posetite doktora.

Kako utiče na vas

Iako efekti pilule variraju od žene do žene — neke se dobro osećaju, dok druge ne baš — verovatno je najbolje sačekati nekoliko dana pre nego što napravite velike planove za naredne dane. Za svaki slučaj.

Ne koristite pilulu za dan posle kao redovnu kontracepciju

Ova pilula inače nema trajne efekte, ali ne koristite je iznova i iznova. To je naposletku ipak hitna kontracepcija, a praktikovanje sigurnog seksa je uvek najbolja opcija.

Happytv.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter