Izvor:
21.02.2019 u 15:16
0

NAUČNICI OTKRIVAJU: Vakcina sprečava razvoj kancera!

Broj žena pozitivnih na dva tipa humanog papilloma virusa (HPV) koji su odgovorni za oko 70 posto slučajeva raka grlića materice u svetu, smanjen je za više od 30 procenata od uvođenja vakcine, preneo je Dejli mejl.

Nova studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva da je reč o HPV tipovima 16 i 18, i da se pad beleži i kod nevakcinisanih žena, što naučnici dovode u vezu sa "kolektivnim imunitetom”.

Istraživački tim kaže da rezultati ohrabruju i da se očekuje još veći pad, kako se tinejdžerke, mlade žene, pa čak i dečaci, budu odlučili na vakcinaciju.

HPV je povezan je sa brojnim vrstama raka – uključujući rak prostate, grla, glave i vrata, rektuma i raka grlića materice.

– Skoro svi seksualno aktivni pojedinci će dobiti HPV u nekom trenutku svog života, ali kod većine HPV infekcija prolazi sama od sebe bez lečenja – rekao je glavni autor studije Nensi Meklang.

Kako je objasnila, ako HPV infekcija ne nestane, ona može izazvati promene u ćelijama koje se vremenom razvijaju u ranu grlića materice, nazvanu cervikalni prekancer.

– Pekanceri grlića materice omogućavaju nam da posmatramo uticaj HPV vaccine na rak grlića materice, koji može decenijama da se razvij – rekla je ona.

Istraživači su analizirali više od 10.000 uzoraka prikupljenih od žena između 18 i 39 godina od 2008. do 2014. godine. Utvrđeno je da se broj žena koje su bile pozitivne na HPV iz godine u godinu sve više smanjivao. To se odnosi i na žene koje su se vakcinisale ali i na one koje nisu.

Meklangova objašnjava da je jedan od razloga što su vakcinisane žene bile pozitivne na HPV 16 i 18 je to što su bile inficirane pre vakcinacije u ranim 20-im godinama, nakon što su već postale seksualno aktivne.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter