Izvor:
29.04.2019 u 08:21
0

IMATE GRČEVE U NOGAMA? Evo kako se rešiti neprijatnosti i bola!

Noćni grčevi mišića se javljaju odmah nakon što utonete u san ili ujutru kada se budite, a bolno stanje može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Ova neprijatna pojava može biti uzrok slabe cirkulacije, ali i kao prateće pojava šećernih bolesti, bolesti bubrega i drugih oboljenja.

Grčevi ili kontrakcije mišića koji se dešavaju iznenada su znak poremećene funkcije živčano-mišićne strukture. Najčešći uzrok je nedostatak nutrijenata koji održavaju život i funkciju živca, te mišića.

Promena godišnjih doba

Noćni grčevi u nogama su češći leti nego tokom zime. Ovakvi grčevi dostižu vrhunac sredinom jula, a najmanji su sredinom januara.

– Bitno je da shvatite da su grčevi uzrokovani živčanim problemima, a ne poremećajima u mišićima. Elektromiografski testovi pokazali su da živci koji idu od kičme do listova dovode do grčeva – kaže dr. Garison.

Ne istežete određene mišiće

Za pojavu grčeva tokom noći krivac je moderan način života, smatraju pojedini istraživači. Dok su naši drevni preci dosta vremena provodili čučeći – položaju koji rasteže tetive i mišiće nogu – savremeni život je tu naviku potisnuo.

Osim toga, dugo sedenje smanjuje dužinu i gipkost mišića, tetiva, a to, može da uzrokuje grčeve.

Spavate u određenom položaju

Neki stručnjaci kažu da su stopala položaju plantarne fleksije kod spavanja na somaku, a kada je stopalo u tom položaju duže vreme, čak i kasniji mali pokreti stopala mogu da dovedu do grča.

Ako vam tokom noći muče grčevi trudite se da spavate na boku ili u nekom drugom položaju koji opušta nožne prste.

Telo vam je dehidrirano

Dehidracija pojačava noćne grčeve, tako što podstiče elektrolitsku neravnotežu u krvi, tvrdi dr. mrd. Majkl Behringer sa Univerziteta Goethe u Nemačkoj.

– Postoji jasan sezonski obrazac učestalosti grčeva u mišićima, s većim brojem leti i nižim brojem zimi. I to sugeriše da toplota i eventualna ravnoteža tečnosti u telu utiče na pojavu grčeva – kaže on.

Naporna vežbanja

Fizičko preopterećenje i umor skeletnih mišića mogu da uzrokuju lokalno grčenje mišića u preopterećenim mišićnim vlaknima, napisali su stručnjaci u časopisu “Current Sport Medicine Reports”.

Nedostaju vam hranljive materije

Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma igra veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi i mišićima.

U stojećem ste položaju ceo dan

Osobe koje provode puno vremena svaki dan na nogama, imaju veću verovatnoću da pate od grčeva u nogama od onih koji više sede, pokazala su istraživanja.

Dakle, kada smo na nogama, ali ne u pokretu, krv i voda se skupljaju u donjem delu tela, što može dovesti do neuravnoteženosti tečnosti, ali i skraćivanja mišića i tetiva.

Krivac mogu biti i određeni lekovi

Diuertici, lekovi za ljude s visokim krvnim pritiskom, lekovi za astmu povećavaju rizik za pojavu noćnih grčeva.

Uzrok tome može biti to što ovi lekovi imaju “stimulativni” učinak na motorne neurone i receptore, što može podstaći grčeve, pokazala je studija.

Trudnoća

Trudnoća se povezuje sa učestalom pojavom grčeva u nogama, najvervoatnije zbog povećanja telesne težine i poremećaja cirkulacije.

Moguće je i da pritisak fetusa na krvne sudove i živce majke dovodi do grčeva, tvrde stručnjaci iz American Pregnancy Association (Američkog udruženja za trudnoću).

Određene bolesti

Oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije, artritisa, neurološke bolesti i depresija mogu su takođe povezani sa pojavom grčeva.

Dijabetes i neurološka bolest mogu da uzrokuju poremećaj u radu živaca ili čak njihovu propast, a to vodi do grčeva.

Starenje

Garison smatra da i starenje utiče na učestalost grčeva, a naročito se to dešava u isto vreme kada počinjemo da gubimo naše motorne neurone.

– Grčevi u mirovanju počinju češće da se pojavljuju u ranim pedesetim godinama života – kaže on.

Od pomoći mogu biti vežbe snage i ravnoteže jer one će pomoći da održimo funkaciju mišića i živčani sistem.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter