Izvor:
11.05.2019 u 11:05
0

BIĆETE ŠOKIRANI ZAKILJUČCIMA PSIHOLOGA: Rasprava je zdrava za vaše mentalno zdravlje!

Naučnici sa Univerziteta Mičigen saopštili su javnosti rezultate svojih ispitivanja koja idu u prilog tezi da je zadržavanje loših emocija, poput mržnje, besa i ljutnje, loše za zdravlje. Ispitanici koji su osećali tenziju i bili preplavljeni negativnim emocijama koje su zadržavali u sebi, ispoljavali su simptome fizičkih tegoba, od bolova do ozbiljnijeg obolevanja.

Nakon analiziranja podataka 2.000 učesnika starosti između 33. i 84. godine, istraživači su došli do zaključka da su osobe koje otvoreno izražavaju ljutnju i bes u raspravama zdravije od onih koje bes potiskuju i povlače se iz konflikta. Ispitanici koji su osećali tenziju i bili preplavljeni negativnim emocijama koje su zadržavali u sebi, ispoljavali su simptome fizičkih tegoba, od bolova do ozbiljnijeg obolevanja.

Za razliku od njih, ispitanici koji su se, recimo, upuštali u raspravu tokom prepodneva, posle podne su osećali apsolutni mir, bez ijednog uznemiravajućeg simptoma. Nivo kortizola, hormona stresa, kod njih je bio nizak u odnosu na ispitanike koji su sve zadržavali u sebi.

Stoga, nijedan konflikt ne treba da se guši, već raspravom treba da se dođe do rešenja, bez obzira na to da li je reč o nesuglasicama sa direktorom, supružnikom, decom ili nekim drugim iz okruženja, poručuju istraživači.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter