Izvor:
14.05.2019 u 07:52
0

Da li znate da postoji “skrivena depresija”?

Većinu ljudi koje pate od depresije ćete na prvi pogled prepoznati-tužni su, utučeni, ne reaguju na nadražaje iz spoljnjeg sveta. To su uobičajeni načini javljanja depresije. Ipak, nekada se depresija javlja daleko suptilnije i teže ju je prepoznati, jer se javlja na sasvim drugačiji način od onog koji bi očekivali. Osobe koje se unutar sebe bore sa depresijom, nekada ne odaju takve znake. Oni mogu delovati nekada i nasmešeno, ali i nesvesno, jer tako lakše poriču da se bore sa bolom ili patnjom. I to dobro rade. U stvari, savršeno.

Ovo su znaci da osoba pati od tzv. prikrivene depresije na koje treba obratiti pažnju:

Teškoće sa prihvatanjem i izražavanjem bolnih emocija

Kada slušate osobu koja priča o gubitku ili velikom razočarenju koje je doživela, a smeši se, ili ne pokazuje emocije, prirodno se zapitate šta nije u redu.

U slučaju skrivene depresije, negativne emocije poput tuge, ljutnje, straha, se obično izbegavaju. Osoba možda čak ne zna kako bi izrazila te emocije, a u težim slučajevima, oni mogu imati problema sa izražavanjem emocija uopšte. Depresija ostaje u njenoj ili njegovoj glavi većinu vremena, umesto da se poveže sa njegovim/njenim srcem, i osoba shvati u čemu je problem.

Perfekcionizam

Brojna svetska istraživanja[1] već godinama podvlače povezanost perfekcionizma i depresije. Kod depresivnih osoba je prisutan konstantan pritisak da će biti voljeni ili prihvaćeni od strane drugih samo ako su savršeni. Za perfekcioniste je greška- “smrtni greh”, znak ličnog nedostatka, a ne činjenice da je ljudski grešiti i da svi pravimo greške. Zbog toga ove osobe lako upadaju u depresiju. Da bi se suprotstavili strahu od neuspeha i sramote, potrebno je raditi na samopoštovanju i saosećanju, zbog čega je osobama najčešće potrebna pomoć stručnog lica-psihologa/psihoterapeuta/psihijatra.

Ispoljavanje agresije i kršenje pravila

Psiholozi navode da prekomerno konzumiranje alkohola, ljubavne afere van postojeće veze/braka, pojačana agresivnost ili distanciranje od bliskih osoba takođe mogu biti znaci depresije. Fizički simptomi koji karakterišu ovo stanje su bol u leđima, smanjena seksualna želja, hroničan umor, nesanica, kao i promena navika u ishrani – gladovanje ili prejedanje.

Češće ispoljavanje ljutnje

Ponekad se depresija može javiti u obliku razdražljivosti ili ljutnje, i to u vrlo neubičajenim situacijama. Češće manifestovana ljutnja ne samo da je znak depresije, već da često signalizira ozbiljniji nivo depresije, naročito ako se dugotrajno ponavlja u odnosu prema partneru ili porodici.

Prvi i najvažniji korak u lečenju depresije je potražiti pomoć stručnog lica i okružiti se ljudima sa velikom dozom saosećanja i razumevanja. U takvom delikatnom periodu osobi je potrebna sva ljubav i podrška koju može da dobije. Na samom početku depresije treba reagovati, a spas se može naći i u prirodnim preparatima.

Tensilen je potpuno prirodan preparat koji se ponaša kao antidepresiv. Sadrži S-adenozil L-metionin (SAM-e), aminokiselinu već prisutnu u našem organizmu, koja ima ključnu ulogu u metabolizmu stvaranja serotonina-hormona sreće i zadovoljstva. Tensilen na potpun prirodan način povećava nivo serotonina u organizmu, i čini da se osećate lepše, rasterećeno i poletno, i pomaže vam da poboljšate dobro raspoloženje, dok aktivno radite na sebi.

Prva pružena ruka kada vam je potrebna pomoć, vrednija je od svih koje vam se pruže posle.

Tensilenvaša prva pružena, snažna ruka u borbi protiv depresije!

Happytv.rs
Foto: Promo (izvor- Unsplash)


PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter