Izvor:
27.05.2019 u 20:02
0

REŠITE SE SEKRETA, VA*INALNE INFEKCIJE I BAKTERIJA: Uvedite ovu promenu u vašu intimnu negu!

Vaginalne infekcije u našoj zemlji i dalje se pogrešno leče antibioticima. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je za ova stanja najbolja terapija – probiotik.

Vaginalne i urološke infekcije su među najučestalijim oboljenjima kod žena i jedan od najčešćih razloga za odlazak kod doktora, upozoravaju lekari. Svaka žena je barem jednom imala tegobe koje su izazvane urogenitalnim infekcijama.

Brz tempo života, neredovna ishrana, stres, hronične bolesti, nezaštićeni polni odnosi, trudnoća, menopauza, promena sredine mogu da dovedu do narušavanja fizioloških procesa. Kada se naruši vaginalna flora menjaju se izgled i miris vaginalnog sekreta, javlja se svrab, peckanje.

Održavanje ravnoteže normalne vaginalne flore se postiže upotrebom vaginalnih preparata koji sadrže laktobacile, mlečnu kiselinu i izoflavone soje.

– Kada se rastvori u vagini, ova specifična vaginaleta za nekoliko minuta oslobađa mlečnokiselinske bakterije i mlečnu kiselinu, što doprinosi sniženju vaginalne pH vrednosti do četiri ili četiri i po, i blokira naseljavanje i rast patogene mikroflore – kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Vagina nije sterilan organ, nastavlja dr Fazlagić, a bakterije su sastavni deo te sredine.

– Antibiotici koji se uzimaju oralno u maloj količini dospevaju do vaginalne sluznice, a i tada vrlo brzo prave rezistenciju i dešava se gotovo uvek da se posle takvih terapija samo jedan soj bakterija zameni drugim. Naravno, postoje slučajevi kada se daju antibiotici, ali to je samo kod posebnih indikacija. Najbolje je probleme rešavati lokalnom terapijom, tačnije vaginaletama, a prirodnu odbranu vaginalne sluznice očuvati upotrebom probiotika – kaže dr Fazlagić.

Kontinuiranom upotrebom vaginalnih probiotika prevenira se nastanak vaginalnih infekcija, savetuju stručnjaci. Sa primenom treba početi 10 dana pre menstruacije ili odmah po prestanku ciklusa. U slučaju potrebe, primena se može produžiti do maksimum 20 dana.

– Preporučuje se jedna vaginalna tableta, najbolje uveče, pre spavanja. Probiotici su prirodni, napravljeni od laktobacila koji čine da sluznica bude bolja. Ipak, treba imati na umu da se sa godinama starosti kiselost vagine menja i bakterije se više naseljavaju, naročito u menopauzi – tvrdi dr Fazlagić.

Srbija Danas
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter