PUTUJETE ČESTO AVIONOM? Evo šta se događa vašem telu tokom leta

 

Ukoliko često putujete avionom onda ste možda i premetili neke od simptoma koji vam pokazuju da česta putovanja na tim visinama loše utiču na vaše zdravlje.

Britanski list Independent je sproveo istraživanje na ovu temu i došao do sledećih zaključaka.

Kompanija "Compare Travel Insurance" navodi da su tokom putovanja avionom šanse da se razbolite 100 puta veće nego inače zbog odsustva dotoka svežeg vazduha. 

S druge strane, promene vazdušnog pritiska mogu prouzrokovati nakupljanje gasova u stomaku koji mogu dovesti do nadimanja, konstipacije i bolova u stomaku, piše britanski Independent. 

Jedna trećina kvržica na jeziku, zaduženih za ukus hrane, na visokim visinama ‘utrne’, što znači da slabije osećate ukus hrane, a sniženi nivo kiseonika može da prouzrokuje hipoksiju – stanje koje karakteriše vrtoglavica. 
 


 

Tokom tročasovnog leta iz vašeg tela može da ispari do litar i po tečnosti, pa su velike šanse za nastanak dehidratacije, a na letu od Njujorka do Londona u trajanju od 7 sati putnici će biti izloženi istoj količini radijacije kao pri odlasku na rendgensko snimanje. 

Ograničeno pokretanje nogu dovešće do nakupljanja tečnosti u telu, što uzrokuje povećani rizik od venozne tromboze odnosno stvaranja krvnog ugruška u veni.

 

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro