Izvor:
13.09.2019 u 15:56
0

OVO MOŽE BITI OPASNO: Ako ste primetili sitne fleke po licu! Ne zanemarujte ih !

Da li ste ikada primetili sitne bele ili žute tačkice na kapcima, ispod njih, na nosu ili obrazima? Te tvrdoglave izbočine su milije, a to su zapravo sićušne ciste koje se formiraju ispod kože.

Nastaju kada sićušni delovi mrtvih ćelija ostanu zarobljeni ispod kože i stvore čvrstu, malu, belu kuglicu. U toj cisti ima keratina, proteina kojeg inače ima u koži i kosi.

Milija može da porastei do dva milimetra, ali često su i manje. Iako se one mogu razviti kod bilo koga, te izbočine se najčešće javljaju kod novorođenčadi.

Milije kod odraslih ipak mogu trajati duže. U oba slučaja, milija je bezopasna i obično joj nije potrebno lečenje.

Što uzrokuje milije?

Niko zapravo ne zna što uzrokuje pojavu milija ili zašto ih neki ljudi dobijaju više od drugih. Neka istraživanje tvrde da upotreba grubih ili teških proizvoda na koži može uzrokovati nastanak milija.

Milija se takođe mogu povezati s nekim zdravstvenim stanjima, određenim lekovima i traumama na koži, poput opekotina, osipa, dermoabrazije, pa čak i tetovaže. U tim se slučajevima izbočine nazivaju 'sekundarnom milijom' i mogu se pojaviti bilo gde na telu.

Ona se može razviti na nekom području nakon procesa stvaranja mehurića, površnih čireva ili od trauma i drugih raznih postupaka.

Sličan proces se događa i sa opekotinama od sunca. Milije se mogu pojaviti i kada se koža ljušti, pa se mali komadići epiderme zarobe u koži.

Takođe, postoje i lekovi koji mogu doprineti razvoju milija, uključujući inhibitore tirozin-kinaze koji leče različite vrste raka i jake kortikosteroide.

Kako ih se rešiti?

Milije ne treba lečiti, one obično nestaju u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ipak, verovatno ćete želeti da se rešite tih kvržica što pre iz kozmetičkih i estetskih razloga. Kao i kod bilo koje druge nepravilnosti na koži, milije nemojte istiskivati jer će to samo pogoršati situaciju na licu.

Jedini siguran način da se rešite milija je da posetite dermatologa. Takođe, pametna nega kože je važna, ali ona neće rešiti milije, kao što ni nepravilno čišćenje lica neće uzrokovati milije.

Pranje lica može omekšati spoljašnost milija, pa će ih dermatolog lakše ukloniti. Para će otvoriti pore, ali milije se tako isto nećete rešiti.

Kada trebate da posetite dermatologa?

Ako odlučite da se jednom zauvek rešite milija, posetite dermatologa. Milija je benigna i ne zahteva lečenje ali dermatolog može pomoći u postavljanju dijagnoze što se njih tiče, pogotovo ako ste zabrinuti zbog njihovog izgleda. Dermatolog vam takođe može pomoći da uklonite milije ako su nadražene ili ako vam estetski smetaju.

U ordinaciji dermatologa uklanjanje milija je vrlo jednostavno. One su površne, ali ipak ih ne možete samo istisnuti. Dermatolozi ih zato uz pomoć oštrice probuše i istisnu.

Kurir.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter