Izvor:
29.09.2019 u 13:00
0

OVO MORATE DA ZNATE: Evo zbog čega su KRUŠKE dobre za naše ZADRAVLJE! (FOTO)

Sigurno ste već milion puta čuli savet kako bi, pre ili posle obroka, trebalo pojesti jabuku zbog većeg osećaja sitosti. Ali, jeste li znali da je hranjiva vrednost kruške veća od vrednosti jabuke? Pritom u 100 grama kruške ima samo 60 kalorija.

Lekovita je protiv proliva, zatvora, nadutosti stomaka, gihta, raznih poremećaja u krvotoku, oboljenja bubrega, nervoze i reume. Kruška je korisna za obnavljanje krvi, vrlo je korisna u ishrani dijabetičara, pomaže radu srca i jetre, izbacivanju kamena iz bubrega i slično.

Protiv nadutosti jedite kompot od krušaka triput dnevno pre jela, odnosno pre glavnih obroka. Protiv hroničnog zatvora jedite gnjile kruške, najbolje ujutro pre doručka, dakle natašte. Protiv gihta, poremećaja u krvotoku i nefritisa (iznenadnog otkaza bubrega) koristite kruške u svim oblicima, kao sveži plod, sok, kompot i slično i to u svakodnevnoj ishrani. Sok pijte oko pola sata do sat pre jela, a kompot oko sat vremena iza obroka. Ovi recepti pomažu i u slučaju potrebe da se razbistri urin ili razbije kamen u bubregu.

Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima. Svima je poznato da ishrana koja obiluje vlaknima pomaže pri sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a namirnice pune vlakana su veoma dobre u prevenciji raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Idealno voće za trudnice ili mame koje doje jer sadrže folnu kiselinu. Kada su minerali u pitanju kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedna kruška na dan učiniće čuda za vaš imunitet.

Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi bolje apsorpcije kalcijuma, što ovu voćku čini jakim saveznikom u borbi protiv osteoporoze.

Još jedna od prednosti je i to što se kruška smarta hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da jedu kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilnosti, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Kora kruške sadrži kvercetin, antioksidans koji pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Nedavna istraživanja su pokazala kako konzumiranje krušaka može pomoći u sprečavanju Alchajmerove bolesti.

Kruške manje od drugog voća izazivaju alergiju. Korisne su u lečenju upale sluzokože, kolitisa, hroničnih oboljenja žučne kese, artritisa i gihta. Takođe mogu biti korisne u smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog lekovitog delovanja antioksidanata glutationa, smanjuju i rizik i od pojave moždanog udara.

Kruška dobro reguliše nivo holesterola u krvi. Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način jača imunološki sistem. Neki izvori navode da kruška sadrži mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Slatko voće vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Zbog velike količine kalcijuma koji sadrži, kruška je voće koje se najviše savetuje deci i mladima. U sebi sadrži i sorbitol koji je koristan za jačanje zuba.

Za jetru i žuč koristiti sveže plodove, sok ili kompot. Pazite da plodovi budu dovoljno zreli i da nemaju grubu koru jer nezrele i divlje kruške mogu izazvati proliv. Za izbacivanje peska iz bešike pomešajte dve kašičice nasjeckanog lišća kruške i dve kašičice peteljki trešanja sa listom imele (sa kruške ili topole). Prelijte kipućom vodom i poklopite na dva sata, procedite i pijte tokom dana. Terapija traje deset dana.

Za obnavljanje krvi osamdeset suvih plodova kruške staviti u crno vino i ostaviti deset dana na toplom mestu, na suncu. Zatim koristiti tako da prvi dan pojedete jednu krušku, drugi jednu ujutro, a drugu uveče, treći tri kruške – po jednu ujutro, u podne i uveče. Četvrti dan dve ujutro, po jednu u podne i uveče, peti dan po dve ujutro i u podne pa jednu uveče… Sve do devetog dana kad ćete jesti tri puta po tri kruške i desetog kad smanjujete za po jednu krušku na dan. Vino u kojem su se kruške namakale ne smete piti. Protiv proliva pijte sok od svežih zrelih krušaka ili jedite pire od mesa oguljenih.

Izvor:opusteno.rs
FotoArhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter