Izvor:
09.10.2019 u 20:52
0

ANKSIOZNOST JE OPASNA BOLJKA: NAVIKE su glavni krivac za OVO stanje

Ponekad stres ne zavisi od onoga što se dešava izvan vaše kontrole.

Vi sami možete postati uzrok vaše vlastite anksioznosti – ako imate ove uobičajene navike.

1. Jedete pogrešnu hranu

Stručnjaci ističu da većina ljudi ima povećanu osetljivost na određene proizvode. Ako ne budete obraćali pažnju na to i nastavite da jedete ono što vam ne odgovara, suočićete se sa velikom verovatnoćom anksioznosti. Obratite pažnju na vašu ishranu i specifične dodatke prehrani kako biste identifikovali iritante.

2. Dehidrirani ste

Izuzetno je važno da ne dehidrirate. Čak i blagi manjak vode u telu može uticati na raspoloženje, pa svakako uzmite sa sobom bocu vode dok radite, hodate i vežbate.

3. Redovno proveravate obaveštenja

Ako vaš posao zahteva da budete stalno na internetu i redovno dobijate razna obaveštenja – sve ovo može biti ozbiljan izvor anksioznosti. U nekim situacijama možete čak početi da proveravate telefon, čak i kada nije u pitanju posao. Pokušajte da dodelite pojedinačne slotove u vašem rasporedu, na primer, svakih 15 minuta ili svakog sata – u zavisnosti od prirode posla.

4. Mnogo komunicirate na društvenim mrežama

Svaki slobodan sekund koristite da „prošetate“ kroz Instagram i Twitter – rizikujete da povećate svoju anksioznost. Proverite u podešavanjima svog telefona koliko vremena ćete potrošiti u aplikacijama. Možda vam je bolje da nađete vremena da se vidite sa svojim prijateljima uživo, nego satima da razmišljate o njihovim novim postovima i storijima?

5. Slažete se sa svim zadacima i obavezama

Ako se slažete sa svim sastancima, zadacima i putovanjima, sa osećajem da ne možete da odbijete – to takođe izaziva visok nivo anksioznosti. Razmislite, da li zaista imate dovoljno resursa – i napora i vremena. Šta će vam to angažovanje doneti? Imate li priliku da odustanete od ovog zadatka tako što ćete ga proslediti nekom drugom?

6. Nepravilno spavanje

Činjenica da počinjete da održavate isti režim spavanja već može značajno da smanji vašu anksioznost. Spavanje je ključni alat za prevazilaženje stresa, tako da ako ne idete u krevet, a pokušavate da napravite još nekoliko stvari sa liste obaveza, samo povećavate verovatnoću da ćete sutra paničiti snažnije.

7. Odlaganje

Često ostavljate za sutra ono što možete da radite danas? Ova navika samo povećava anksioznost, koja zapravo uzrokuje odugovlačenje. Znate šta morate da uradite, ali ne možete naterati sebe i zato se osećate uznemireno.

8. Koristite stimulante

Ako se često osećate nemirno, treba analizirati koliko stimulansa koristite tokom dana. Ne radi se samo o kafi, već i o slatkim desertima. Gazirana pića sadrže kofein, kao i visokokvalitetna čokolada – tako da, ako ih redovno konzumirate tokom dana, to pogoršava anksioznost.

9. Trenirate neujednačeno

Ne morate da volite trening, ali ako patite od anksioznosti, čak i jedan dan bez treninga može da pogorša vaše probleme. Sedentarni način života uvek pogoršava anksioznost, ali aktivna vežba vam omogućava da razradite malo više endorfina, koji stvaraju osećaj sreće. Počnite da postepeno razvijete naviku i ne grdite sebe što niste spremni da potrošite sat i po svog života u fitnes centru.

10. Pušite

Čini se da pušenje olakšava anksioznost, ali, prema naučnicima ova navika samo pogoršava stanje. Ovo je delom posledica efekta na disanje, a delimično i direktnog dejstva nikotina na organizam.

11. Odmarate se od ljudi

Možda vam se čini da će vam biti lakše ako se držite podalje od društva neko vreme, odete u šumu, isključite sve telefone i prestanete da pričate nekoliko dana. Ali činjenica da ostanete sami, ne garantuje da ćete se osloboditi stresa. Samo ćete se fokusirati na ono što se dešava u vašoj glavi – a to stimuliše povećanje anksioznosti.

12. Čitate previše ozbiljne vesti

Svet je prepun raznih problema i izuzetno je važno da ostanete u toku sa najnovijim vestima, ali ako se borite sa teskobom, pokušajte da se odjavite sa vesti i birajte portale koji imaju inspirativne članke.

13. Plašite se da pogledate svoje troškove

Čak i mala finansijska anksioznost može da poveća nivo vaše generalne anksioznosti, a ako se plašite da vidite koliko vam je ostalo na računu to je opasan signal za vaše zdravlje.

14. Razmišljanje o budućnosti previše

Možete unapred razmisliti o nekoliko situacija, očekujući individualne strategije za različite situacije, ali ova navika spremnosti na sve može izazvati zabrinutost. Usredsredite se na ono što se potencijalno može dogoditi dobro, a ne na to kako će ovaj ili onaj čin uticati na vašu budućnost. Naterajte mozak da reaguje na ono što se u stvarnosti dešava, a ne na ono što će se može ili se neće dogoditi.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter