SPREČITE ŠIRENJE BAKTERIJA NA VREME: OVO su načini kako da se zaštitite od prehlade!

 Vrlo je lako razboleti se, pogotovo kod čestih promena vremena, a postoji određena hrana, kao i načini kako možemo sprečiti širenje bakterija. Poznato je koliko je važan vitamin C, ali zapravo organizam se može zaštiti i nizom drugih načina.

Ne grizite nokte

Osim što ne izgleda dobro, može biti i opasno za zdravlje. Doktor Andru Tornber objasnio je i zašto: "Vaši nokti su plodno tlo za razvoj bakterija. Što ih više grizete, to su veće šanse da ćete dobiti gripu ili neku drugu infekciju."

Topla odeća

U zimskim danima važno je obući se što toplije, ali i slojevito, a takođe je važno i uvek staviti šal. Na ovaj način će grlo biti pokriveno i barem malo zaštićeno od hladnog zraka, a takođe štiti i lice od bakterija.

Smanjena konzumacija alkohola

Bez obzira na to što dolazi vrijeme žurki, alkohol negativno utiče na imunitet, a samim tim je i organizam slabiji i podložan razvoju bolesti.

- Što više pijete, imunološki sastav je slabiji i zato ćete se i lakše razboleti. Smanjite konzumaciju alkohola da biste bili u dobroj formi - rekao je doktor Tornber.

Manje stresa

Poznato je kako je stres tihi ubica, a upravo stres negativno utiče na imunitet, a samim time je i veća mogućnost bolesti.

Zdrava hrana

Masna hrana je najgori mogući izbor u zimskim danima. Umesto toga trebalo bi jesti isključivo nutritivno bogatu hranu, a trebalo bi i paziti na unos vitamina.

Kretanje

Samo 30 minuta vežbanja biće dovoljno da se telo pokrene i poboljša cirkulacija, ali i da bela krvna zrnca bolje putuju telom i pomažu u borbi s infekcijama.

Pranje ruku

Pranje ruku izuzetno je važno, a nekada preskočimo pranje pre jela i time se bacili samo prenose na hranu koju potom unosimo u organizam.

- Preporučio bih da uvek uz sebe imate antibakterijsko sredstvo za pranje ruku, pogotovo kada negde putujete ili pak radite za kancelarijskim stolom - rekao je doktor.

 

Izvor: kurir.rs
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro